Jön a nagy döntés a forint sorsáról

Hirdetés

Jön az Európai Központi Bank nagy bejelentése, amire egész évben vártak a piaci szereplők.

Nekünk sem mindegy, hogy hogyan  döntenek majd az eurózónás jegybanknál, hiszen a forint árfolyama miatt a Magyar Nemzeti Bank jövőbeli monetáris politikájára is hatással lehet.

Ennek értelmében jövő januártól elkezdheti csökkenteni eszközvásárlási programjának havi keretösszegét, vagyis négy év lemaradással végre a Fed nyomdokába léphet.

Az igaz, hogy négy év lemaradással ugyan, de úgy tűnik, hogy az amerikai jegybank után az Európai Központi Bank is elkezdheti végre eszközvásárlási programjának leépítését. Bár idén áprilistól a korábbi 80 milliárd euróról 60 milliárd euróra csökkentette a jegybank a program havi keretösszegét,  de ezt úgy kommunikálták a döntéshozók, hogy nem lassításról van szó, hanem visszatértek ahhoz a kerethez, amivel a QE-program 2015 márciusában elindul.

Abban már nincs akkora egyetértés, hogy pontosan milyen feltételekről állapodhatnak meg a monetáris tanácstagok.

Hirdetés

Nemrég kiszivárogtak olyan hírek, hogy januártól a felére, azaz 30 milliárd euróra vághatják a keretet, a végleges lezárásra pedig szeptemberben kerülhet sor.

Akadnak azonban olyan elemzők is, akik szerint januártól mindössze 20-25 milliárd eurónyi értékpapírt vásárol majd havi szinten az eurózónás jegybank, cserébe viszont egészen év végéig kitolhatják a program lejártát.

Bármelyik forgatókönyv is valósul meg, a döntést követő közleményben bizonyára benne marad majd a program lehetséges meghosszabbítására, illetve a keretösszeg szükség esetén történő megemelésére vonatkozó utalás. Ez is mutatja, hogy bár az EKB szép lassan teret enged a szigorúbb monetáris politikát sürgető holland és német  nyomásnak, de  azért igyekeznek nyitva hagyni a kiskapukat.

Forrás: portfolio.hu

 

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!