-20 fok is lehet a szakemberek szerint idén!

Hirdetés

Szombaton a ködös reggel után többnyire felhős időre számíthatunk. Délután néhol északnyugaton fordulhat elő kisebb eső, zápor, késő estétől azonban egyre többfelé eleredhet az eső. Feltámad a délies szél, melyet a Dunántúlon helyenként viharos lökések is kísérhetik. A csúcshőmérséklet 8 és 15 fok között alakul. A szürke, egyhangú, fényszegény időben fáradékonyabbak, levertebbek, kedvetlenebbek lehetünk. Továbbra is nagy lesz a megfázásveszély.

A jövő hét elején drasztikusan megváltozik időjárásunk képe. Vasárnapig marad a borongós, csapadékos, de enyhe időjárás, azonban hétfő éjszaka észak felől sarkvidéki eredetű levegő tör be a Kárpát-medencébe. A hidegbetörést erős, helyenként viharos erejű északi szél kíséri majd, és igen erőteljes 10-15 C fokos lehűlést hoz a jövő hétre.

Vasárnap még egy mediterrán ciklon hatására többfelé lehet esőre számítani, azonban a késő esti órákban már elkezdődik a hideg levegő beáramlása az országba, és hétfő hajnalban az esőt a magasabban fekvő helyeken, majd a Dunántúlon többfelé is havaseső, havazás váltja fel.

Komolyan fel kell készülnie hazánknak az extrém időjárásra.

Az úgynevezett  „wind chill factor” jelenség egyre többször léphet fel hazánkban annak ellenére, hogy a kárpát-medence viszonylagos szélvédelmet nyújt számunkra. Ugyanazt a hőmérsékletet hidegebbnek érezzük a szélben, mint szélcsendes időben.

Hirdetés

Komoly hideg várható a napokban, ami az országunkat érinti.

Nem mindegy, hogy fúj e tehát a szél, vagy sem. A szél ugyanis az elemzések szerint is nagymértékben befolyásolni tudja a hőérzetünket.

Íme, néhány példa:

  • Mínusz négy fok és 70 km/órás szél esetén a hőérzet -25,2 Celsius-fok.
  • Mínusz két fok és 30 km/órás szél esetén a hőérzet -18,5 Celsius-fok.
  • Plusz hat fok és 70 km/órás szél esetén a hőérzet -9,5 Celsius-fok.
  • Plusz hat fok és 30 km/órás szél esetén a hőérzet -4,6 Celsius-fok.

Igen komolyan befolyásolja tehát a wind chill azt, hogy mennyire lesz hideg. Egyes szakemberek szerint sokkal nagyobb mértékű és sokkal gyakoribb lesz a szél, ezáltal extrém hidegekre készülhetünk, és ez részben a globális klímaváltozás hatása.

Ez pedig nem valami jó hír, ugyanis az erősebb, fagyosabb telek nagyobb fűtésszámlát is jelentenek.

Hirdetés

Forrás: omsz.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!