Jól járnak a magyar családok – több adó is csökken jövőre

Hirdetés

A parlament a héten több, már előre bejelentett adócsökkentést is elfogadott.

Megszavazták többek között, hogy 19,5 százalékra csökken a munkaadók szociális hozzájárulási adója, azaz a szocho. Ez korábban 22 százalék volt. Csökken az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is, 20 százalékról 19,5 százalékra mérséklődött, de 19,5 százalékos lesz az egészségügyi hozzájárulás (eho) mértéke is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az intézkedéseknek köszönhetően 200 milliárd forinttal marad több a vállalkozásoknál. 

Nagy segítség lesz a magyar háztartásoknak az internet áfájának mérséklése is, a net után fizetendő áfa 18 százalékról 5 százalékra csökken. A digitális rezsicsökkentésnek köszönhetően 22 milliárd maradhat a magyar családoknál. Öt százalékra csökken az éttermi szolgáltatások áfája is, ugyanakkor új tételként megjelenik a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás.

Varga Mihály szerint jövőre 260-280 milliárd forinttal enyhülnek a vállalkozások és a lakosság terhei.  Elmondta továbbá,  hogy a kormány arra törekszik, hogy a gazdasági eredményekből mindenki részesülhessen, ezt szem előtt tartva fizetnek ki a napokban nyugdíjasoknak nagyjából hatvanmilliárd forintot, decemberben pedig ezért juttatják el az érintettekhez az összesen húszmilliárd forint értékű Erzsébet-utalványokat.

Hirdetés

Emellett jövőre nő a kétgyermekes családok adókedvezménye is, ami nagyjából 390 ezer szülőnél hagy újabb 15 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy jövőre ötezer forinttal emelkedik a kétgyerekes családok adókedvezménye. Ennek értelmében havonta 35 ezer forint, éves szinten pedig 420 ezer forint marad a két gyereket nevelőknél 2018-ban.

Forrás: origo.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!