Marad a havazás. Van, ahol már 20 centis a hó! Riasztások vannak érvényben!

Hirdetés
Csütörtökre havazás és jelentős esőzés miatt adott ki figyelmeztetéseket Budapestre és több megyére a meteorológiai szolgálat.
Hóra a fővárosban és Pest, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést. Az Időkép.hu szerint kifehéredett az Alpokalja, nyugaton és északon folytatódik az éjjeli havazás. A Börzsönyben akár 30 centis hó is lehet.

Délnyugat felől kiterjedtebb csapadékzóna érkezik, amelyből csütörtök éjfélig a Dunántúlon nagyjából a Zala-Veszprém-Fejér sávban, a fővárosban, Pest és Nógrád megyében várható 15-30 milliméter csapadék. A sok eső miatt Budapestre, Pest megyére, továbbá Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést – írta az MTI-hez szerda este eljuttatott veszélyjelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. E szerint a havazás miatt szintén a fővárosra és Pest megyére, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést.

Az Időkép friss hírei szerint Nyugaton és északon továbbra is havazik, reggelre az Alpokalja is kifehéredett, Pilisszántóról és Szokolyáról pedig már 20 cm vastag hórégtegről számoltak be észlelőik.

A friss reggeli előrejelzés szerint a déli órákig borult lesz az ég, és sokfelé várható további csapadék: a legtöbb helyen eső lesz a jellemző, de Pest megye északi felén, az Északi-középhegység tágabb térségében, és az Észak-Dunántúlon havas eső, hó is várható.

Délután nyugat felől egyre több helyen felszakadozik a zárt felhőzet, a csapadék pedig főként az északi és keleti országrészre korlátozódik. A Dél-Alföldön a déli, az Észak-Dunántúlon és a Tiszántúlon pedig a nyugatias szelet kísérik időnként erős lökések. Délkeleten egy-egy viharos széllökés sem kizárt. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 0 és +5, a Dél-Alföldön 6, 8 fok között valószínű. Késő estére -2 és +3 fok közé hűl le a levegő.

A tegnap kiadott veszélyjelzés részletei:

Hirdetés

A síkvidéken éjszaka Budapesten, Pest megyében, továbbá Komárom, Nógrád, Heves megyében, csütörtök napközben az Észak-Dunántúl egyes részein, valamint az Északi-középhegységtől északra hullhat maximum 8 centiméternyi hó. Az 5 centiméter feletti hómennyiség Nógrád és a Dunakanyar térségében valószínű.

Az Északi-középhegységben és a Bakonyban a 300-400 méter feletti területeken 5-15 centiméter, a Börzsönyben, a Dunazug-hegyvidék magasabb részein pedig 15-25, néhol esetleg 30 centiméter friss hóréteg is kialakulhat.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy a hőmérséklet az ország északi felén többnyire fagypont körül ingadozik, emiatt a csapadék halmazállapota és így a felhalmozódó hó mennyisége bizonytalan.

Hozzátették továbbá, hogy a Délkelet-Alföldön csütörtök reggel, délelőtt egy-egy viharos széllökésre is számítani kell.

Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet többnyire 0 és plusz 5, a Dél-Alföldön 6 és 8 fok között valószínű.

Hirdetés
Forrás:  MTI

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!