Figyelmeztettek: rég nem látott hideg jön a következő hetekben

Hirdetés

2010 óta a leghidegebb december előtt áll Európa – derül ki a Bloomberg által megkérdezett meteorológusok válaszaiból. A prognózis szerint a hónap első fele különösen hidegnek ígérkezik, a második felében már az ilyenkor megszokott hőmérsékletekre lehet számítani. Átlagban még így is 2010 óta a legfagyosabb lesz a december.

A gazdasági hírügynökség természetesen nem csapott fel időjárásjósló oldalnak, felhívják azonban a figyelmet arra: a szokatlanul hideg időjárás gazdasági következményei már most is látszanak.

Jó hír, hogy fázni csak házon kívül fogunk, az elektromos ellátással várhatóan nem lesz probléma Európában, és a gázkészletek is a szokásosnál nagyobbak – írja a Bloomberg. Kínában ezzel szemben arra számítanak, hogy nem lesz elegendőek a meglévő gázkészletek, ez pedig az európai szabadpiaci gázárakat is megemelheti. A cseppfolyós földgáz piacán ez már érezteti is hatását: az árak 2014 óta a legmagasabb szinten mozognak. Az energiaárak alacsonyan tartását segíti viszont az, hogy a hideg erős széllel érkezik – vagyis nőhet a szélenergia-termelés.

Forrás: hvg.hu

Hirdetés
Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!