Vérfürdőre készült egy muszlim – időben elfogták!

Hirdetés

Letartóztattak egy húszéves ausztrál állampolgársággal rendelkező szomáliai férfit, aki a gyanú szerint terrortámadást tervezett végrehajtani a Melbourne központjában minden évben megrendezésre kerülő újévi parti résztvevői ellen.

A férfit kommandósok fogták el hétfőn délután Melbourne egyik elővárosában, Werribeeben. Shane Patton, az érintett Victoria állam helyettes rendőrparancsnoka sajtóértekezletén megerősítette, hogy egy ausztráliai születésű muszlim férfiról van szó, akinek szomáliai szülei vannak.

Elmondta, hogy a férfi a hasonló tengerentúli merényletek híre nyomán „lelkesült fel”, és automata lőfegyvert akart beszerezni, hogy újévkor

 „lelőjön és megöljön annyi embert, amennyit csak tud” 

Ausztrália második legnagyobb városának üzleti központjában, a Federation Square-en, ahol évről évre sok ezren köszöntik az új esztendőt. Egy ilyen támadás „katasztrofális” következményekkel járt volna – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az ausztrál terrorelhárítás kiemelt figyelmet szentel a közelgő ünnepi szezon rendezvényeinek biztosítására.

Hirdetés

A gyanúsított az internetről letöltötte magának az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű terrorcsoport útmutatóját arról, hogyan kell merényleteket elkövetni. Tavaly óta megfigyelés alatt tartották mint az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szimpatizáló, „magas kockázatú” szélsőségest, és akkor ütöttek rajta, amikor találkozott azokkal, akiktől a fegyvert meg akarta venni. Elfogásával összefüggésben néhány helyszínen házkutatást is tartottak, egyebek közt abban a számítógép-kereskedésben, ahol korábban félállásban dolgozott. Patton közlése szerint az ügyben további letartóztatás nem várható, annak ellenére, hogy a húszéves férfi kapcsolatban állt Victoria állambeli szélsőségesek egy szűk körével.

A férfit  bíróság elé állítják terrorcselekmény előkészítésének, és az ahhoz szükséges dokumentumok gyűjtésének vádjával.

Forrás: MTI

 

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!