3. világháború: Kim Dzsongun öngólt rúgott

Hirdetés

Véletlenül egyik saját városát találta el az Észak-Koreai rezsim egyik kísérleti rakétája. Amerikai hírszerzési illetékesek szerint az eszköz egy városba csapódott és komoly kárt okozhatott. Konkrét megerősítés azonban nem érkezett az esetről.

Miközben az amerikai és az észak-koreai vezető kölcsönösen hergeli egymást a nukleáris indítógombról szóló újévi beszólásaival, amerikai hírszerzési illetékesek arra utalnak, hogy a világtól elzárt ország lakossága drága árat fizethet Kim Dzsongun fegyverkísérleteiért.

A Diplomat magazin amerikai hírszerzési forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy egy észak-koreai városra zuhant és felrobbanhatott a Koreai Népköztársaság egyik tesztrepülést végrehajtó, középhatóságú rakétája. A diplomáciai szaklap még műholdas képeket is mellékelt az állítás bizonyítására. A cikk szerint az eset tavaly április végén történt, melynek során a levegőben szétesett egy Hvaszong-12 típusú középhatóságú rakéta.

A most kiadott adatok szerint a hordozóeszköz a 200 ezres lakosú Tokcson városra zuhanhatott, amely Phenjantól 150 kilométerre északra fekszik. Az amerikai hírszerzési forrás szerint a rakéta a becsapódáskor felrobbanhatott és így komoly kárt okozhatott. Mivel az észak-koreai rezsim nem említette és nem ismerte el az incidens tényét, nem lehet tudni, hogy voltak-e áldozatok.

A Google Earth alkalmazásból letöltött és a cikkhez mellékelt műholdas fotón egy korábbi épület helyét, és egyenetlen földet látni, ami arra utal, hogy itt történhetett a becsapódás.  A képet a rakétateszt idején készítették és a magyarázat szerint egy közeli üvegházban keletkezett kár is látható rajta. Amerikai kormányforrások szerint a rakéta 36 kilométert repülhetett, mielőtt leesett, vélhetően leálltak az első lépcső hajtóművei.

Hirdetés

Elemzők megjegyzik: egy ilyen baleset akár nemzetközi konfliktust is okozhat, ha például egy meghibásodott rakéta Japán területen zuhan le. A középhatótávú és folyékony üzemanyaggal hajtott rakéták becsapódáskor hatalmas robbanást eredményezhetnek. Japán még egy balesetet is úgy értékelhet, hogy támadás érte.

Észak-Korea tavaly nyár óta, mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül több tesztrakétát küldött át Japán felett, amit az Egyesült Államok szövetségese “elfogadhatatlan provokációnak” nevezett. Abe Sinzó miniszterelnök szerint országa a II. Világháború óta nem élt át olyan fenyegetést, mint most. Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet közben azt mondta: információik szerint Észak-Korea újabb kilövésre készül. Amerikai katonai illetékesek úgy fogalmaztak: újabb rakétateszt “lehetséges” az elkövetkező napokban.

Forrás: inforadio.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!

Kövess minket a Facebookon!