A lengyel elnök szerint nem voltak lengyel haláltáborok

Hirdetés

Lengyelország nem vett részt a holokausztban – hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn.

A délnyugat-lengyelországi Zoryban elhangzott beszédében az államfő a hírügynökségek szerint első alkalommal szólalt fel az Izrael és Lengyelország között diplomáciai csörtét kiváltó törvénytervezet ügyében, amely büntethetővé tenné, ha a sajtóban Lengyelországra hárítják a náci Németország által elkövetett bűntettekért való felelősséget például azzal, hogy a lengyel haláltáborok – kifejezést használják.

Sosem fogok elfogadni egy olyan helyzetet, amelyben a lengyel népet vagy az államot sértegessék a történelmi igazság meghamisításával, illetve koholt vádakkal. Az utóbbi napokban túl sok ilyennel illették országunkat és nemzetünket  – mondta Duda. A lengyel elnök kiemelte: a holokausztot sosem támogatták lengyel oldalról, épp ellenkezőleg, harcoltak ellene. Követeljük, hogy ezt az alapvető igazságot tartsák tiszteletben, ehhez nemzetként ugyanolyan jogunk van, mint ahogy a zsidóknak is ahhoz, hogy az antiszemitizmus ellen küzdjenek – fűzte hozzá. Voltak semmirekellő emberek, akik pénzért feladták szomszédjaikat, de ezek nem azonosak a lengyel néppel. Ez nem valamilyen szervezett akció volt, hanem az alattomosság egyedi esetei. Voltak olyan lengyelek is, akik életüket áldozták zsidó szomszédjaikért. Nem voltak semmiféle lengyel haláltáborok. Voltak a nem létező lengyel állam területén a németek és hitleristák által létrehozott táborok, akik megtámadták Lengyelországot –hangoztatta Duda.

Mint mondta, a törvénytervezetet nyugodtan kell elmagyarázni mindenkinek, ugyanakkor Lengyelországnak nem szabad a kérdésben meghátrálnia, mivel joga van a történelmi igazság megvédésére. A két éve készülő jogszabállyal Varsó mindenekelőtt a nyugati sajtóban alkalmazott szófordulatok használatát akarja korlátozni. Varsó több éve próbálja felhívni a nemzetközi közvélemény figyelmét arra, hogy a lengyel haláltáborok tipusú kifejezések sértőek és ellentmondanak az igazságnak, mert a táborokat a náci németek hozták létre a megszállt Lengyelország területén, eredetileg lengyel foglyok számára.

Izrael szombaton a törvény módosítását kérte Lengyelországtól.Robert Singer, a Zsidó Világkongresszus vezérigazgatójának véleménye szerint a lengyel törvény azért is kifogásolható, mert az megakadályozza a valódi szembesülést az ország háborús történelmének legdermesztőbb korszakával, azzal, hogy milyen mértékben voltak cinkosok a helyi lengyelek zsidó szomszédjaik megsemmisítése érdekében. A náci Németország a Szovjetunióval egyetértésben 1939 őszén megtámadta Lengyelországot, és a felosztott Lengyelország német ellenőrzés alatt álló területén a negyvenes évek első felében haláltáborok tucatjait hozta létre, ahol a háború végéig az európai zsidóság jelentős részét brutális kegyetlenséggel meggyilkolták. A jogszabálytervezet még nem került szenátusi vitára.

Hirdetés

Forrás: MTI

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!