Brexit: jön az átmeneti időszak, de ez mit jelent? Mutatjuk!

Hirdetés

A brit kormány nyílt levélben ecsetelte Londonban a brit EU-tagáság megszűnése után tervezett átmeneti időszak előnyeit.

A Brexit utáni időszak kétoldalú kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalások a következő hetekben kezdődnek érdemben London és Brüsszel között, és az átmeneti időszakról szóló brit javaslat e tárgyalásfolyam egyik hangsúlyos eleme lesz. Az erről szóló, szombaton ismertetett levelet Greg Clark, az üzleti ügyek minisztere, Philip Hammond pénzügyminiszter és David Davis, a Brexit-tárgyalásokat brit részről irányító minisztérium vezetője írta alá.

A három miniszter hangsúlyozza, hogy az Európai Uniónak tett brit javaslat szerint a tervezett átmeneti időszakban az EU-val folytatott kétoldalú kereskedelem a jelenlegihez képest nem változna, a most is meglévő uniós szabályozói struktúrákra alapulna, vagyis ebben az időszakban fennmaradna a szabályozási rendszer folytonossága.  Az átmeneti időszak hatálya alól a brit üzleti szektor egyetlen szegmense sem marad ki, a brit kormány szándékai szerint ebben az időszakban a jelenlegi szabályozási rendszer maradna érvényben az árutermelés, a mezőgazdaság és a pénzügyi szolgáltatások területén egyaránt. A levél szerint ez azt jelenti, hogy minden brit üzleti vállalkozás, “kicsi és nagy egyaránt”, az átmeneti időszakban ugyanúgy folytathatja kereskedelmét az EU-val, mint most.

A három szakminiszter szerint a brit kormány el akarja érni az EU-nál azt is, hogy az Egyesült Királyságra továbbra is kiterjedjen azoknak nemzetközi megállapodásoknak, köztük a szabadkereskedelmi egyezményeknek a hatálya, amelyeknek London az Európai Unió tagjaként jelenleg is részese. A külföldi EU-állampolgárok a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszakban is letelepedhetnek és munkát vállalhatnak az Egyesült Királyságban, munkavállalásuk elé nem emelkednek akadályok. Az ebben az időszakban érkező külföldi uniós munkavállalóknak már regisztrációs kötelezettségük lesz, ugyanakkor ez az átmeneti időszakban semmiféle új terhet nem ró a brit üzleti vállalkozásokra.

Theresa May brit miniszterelnök először október végén, firenzei beszédében szólt részletesen az átmeneti időszakot érintő tervről. May indoklása szerint az átmeneti időszakra azért van szükség, mert London úgy gondolja, hogy 2019 márciusában, a brit EU-tagság megszűnésének várható időpontjában még sem az Egyesült Királyság, sem az Európai Unió, sem az EU-tagállamok nem fogják tudni zökkenőmentesen meghonosítani az új kapcsolatok feltételrendszerének számos elemét.
Forrás: express.co.uk

Hirdetés
Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!

Kövess minket a Facebookon!