Nagyon szoros, de eldőlt: Megvan a cseh elnökválasztás győztese

Hirdetés

 

Újabb öt évre Milos Zeman lesz Csehország köztársasági elnöke, miután a második fordulóban legyőzte Jiri Drahost. A szavazókörzetek 96 százalékának eredményei alapján Zeman 52-48 -ra vezet, az előnye gyakorlatilag behozhatatlan.

Zeman többször is Putyin barátjának nevezte magát, de ez a csehek többségét nem zavarta.

Szoros befutó volt a cseh elnáválasztás szombaton zárult második fordulójában. Az első körben a hivatalban lévő Milos Zeman még nagyon vezetett, a második fordulóban azonban már csak egy ellenfele, a cseh tudomános akadémia volt vezetője, Jiri Drahos. A szombat délutáni eredmények azt mutatták, Zeman – ha kis többséggel is, de – maradhat hivatalában.

Az eredmények alakulása azt mutatta, hogy Drahosra inkább a nagyobb városokban és Prágában szavaztak, míg Zeman behúzta a vidéket és a kisebb városokat. A Lidone Noviny összesítése szerint a szavazatok 98,41 százalékának megszámlálása után a mostani elnök 51,7, kihívója 48.3 százaékot szerzett. Ez még csökkenhet, de aligha fordul meg.

Hirdetés

A választási részvétel meghaladta a 66 százalékot, ami magasnak tekinthető. Az első fordulóban a részvételi arány 62 százalékos volt.

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!