Vita a határokról: egyre furcsább dolgok történnek a szomszédban

Hirdetés

A horvátok és a szlovénok területi vitájának középpontjába hirtelen néhány halász került.

Horvátország tiltakozó jegyzéket küldött Szlovéniának, mert a szlovén rendőrség felszólítást küldött a horvát halászoknak a Pirani-öbölben húzódó határvonal megsértéséért – közölte az N1.

Ebben a horvát kormány mély elégedetlenségének és tiltakozásának adott hangot a szlovén lépés miatt, egyúttal jelezték, hogy saját területének védelme érdekében kénytelen lesz hasonló intézkedéseket bevezetni.
 A horvát külügy szerint Szlovénia nem a jószomszédi viszony és az európai értékek szellemében cselekedett. A határok kérdésének rendezésében Ljubljana megpróbálja bevonni azokat az állampolgárokat és halászokat, akik határ menti területeken élnek és dolgoznak – tették hozzá.

Zágráb figyelmeztetett, hogy Horvátországnak és Szlovéniának – mindkettő az Európai Unió és a NATO tagja – kötelessége az egymás iránti tisztelet szellemében, békés úton rendezni a határvitáit, egyoldalú lépések megtétele nélkül. Horvátország a továbbiakban a párbeszéd folytatására szólította fel Szlovéniát.

Szlovénia december 30-án megkezdte a hágai döntő bíróság határozatának végrehajtását azokon a részeken, amelyek a tengeri határvonalra vonatkoznak. Tette ezt annak ellenére, hogy Horvátország nem tekinti magára nézve kötelező érvényűnek a döntést, és nem kíván eleget tenni az abban foglaltaknak. Zágráb szerint a határ még mindig az öböl felénél húzódik, a horvát halászok pedig a horvát rendőrség védelme alatt folytatják hálóik kivetését a vitatott területeken.

Hirdetés

A szlovén hatóságok illegális határsértésért, valamint bűncselekmény elkövetéséért szabtak ki büntetéseket a horvát halászokra. Robert Momcic, az isztriai halászok céhének elnöke a horvát hírügynökségnek elmondta, hogy egyetlen horvát halász sem kapott még fizetési felszólítást. Amennyiben mégis kapnak, azt továbbítják a kormánnyal kötött egyezség szerint a mezőgazdasági minisztériumnak.

Forrás: privatbankar.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!