Fontos ajándékot oszt a kormány a nyugdíjasoknak

Hirdetés

A stroke kockázatára figyelmeztet az a műszer, amit idősek között oszt szét a kormány. Egy magyar fejlesztésű diagnosztikai berendezésről van szó, ami csak akkora, mint egy bankkártya, de ugyanazt tudja, mint az EKG – számol be az Infstart.hu.

A kormány az Idősügyi Infokommunikációs Program keretében 480 hátrányos helyzetű község ötezer, 65 évesnél idősebb lakosa részére 89 diszpécserközpontot hozott létre, ahol összesen 1050 alkalmazott Skype-on keresztül segít a nyugdíjasoknak elsajátítani a számítógépek használatát – írja portál.

A berendezés segít azoknak az időseknek, akik magányosan élnek, őket védi az életveszélyes állapottól és segít a bűncselekmények, illetve a szellemi leépülés megelőzésében is – mondta el Jeneiné Rubovszky Csilla, a program miniszteri biztosa.

A rendszer működéséhez a nyugdíjasok kaptak egy nagy képernyős hordozható számítógépet, egy egészségügyi vészhelyzet megelőző karperecet, a diszpécserközpontokat pedig felszerelik egy új, magyar fejlesztésű műszerrel. A berendezésekkel gyors EKG-t lehet készíteni, kimutatja a stroke, illetve a szívhalál kockázatát, megméri a vér oxigénszintjét, aminek a légzési betegségek kiszűrésében van fontos szerepe.

A KSH adatai szerint a hirtelen szívhalál és az agyvérzés is vezető halálozási ok a magyarországi időseknél.

Hirdetés

Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!

Kövess minket a Facebookon!