3. világháború: Kim Dzsongun nem nyugszik

Hirdetés

Műholdas felvételek arra utalnak, hogy Észak-Korea újraindította a plutónium gyártását a jongbjoni atomerőműben.

A felvételek február 25-én készültek, és látható rajtuk, amint 17 ponton gőz áramlik az öt megawattos reaktorból.

Ez rendszerint arra utal, hogy a reaktor működik – írták szakértők helyi idő szerint hétfőn a 38 North weboldalon.

Amikor a reaktor csak kevés energiát állít elő, a megtermelt energiát rendszerint plutónium gyártásához használják fel, amely a nemzetközi közösség által tiltott atomfegyverprogramhoz kell Észak-Koreának.

Február 17-e után egy katonai tábort is felállítottak a reaktor közelében, és az elmúlt hónapokban a megfigyelések szerint nőtt a létesítmény dolgozóinak száma, és speciális járművek mozgását észlelték a környéken.

Hirdetés

A szakértők azt is megállapították, hogy olvad a jég a reaktor közelében lévő folyón. Normál üzemmódban a hűtővizet a folyó torkolatába vezették volna – írja a blog. A szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy az észak-koreaiak meghosszabbították a használt hűtővizet elvezető vezetéket egészen a folyóig, mert így nehezebb megfigyelni a tevékenységüket.

Az ENSZ határozatait megsértve Észak-Korea tavaly több ballisztikusrakéta-kísérletet, szeptemberben pedig kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Phenjan közölte, hogy képes nukleáris robbanófejet szerelni interkontinentális rakétájára, és ezzel elérni az Egyesült Államok szárazföldi területét.

Forrás: MTI

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!