Brutálisan drágul a cigaretta

Hirdetés

Lejárt a határidő és Magyarország még mindig nem teljesítette az Európai Unió előírásait a cigaretta jövedéki adójával kapcsolatban. Most az a kérdés, hogy emiatt indul-e az ország ellen kötelezettségszegési eljárás.

2018 januárjától valamennyi uniós országnak meg kell felelnie a tanácsi rendeletnek, amely a dohánytermékek jövedéki adóját határozza meg. A megfelelés érdekében több ország, köztük Magyarország is átmeneti időszakot kapott, ám az lejárt.

Ha a jövedéki adó emelkedne, amely természetesen súlyozott átlagárat is eredményezne, a cigaretta árát 70 570 forintra (226,6 euró) kellene növelni ezer szálanként, amelyből így 42 343 forintot tenne ki a jövedéki adó és 15 000 forintot az áfa.

Ez a megoldás azonban dobozonként 1411 forintot jelentene, vagyis jelentős, 316 forintos drágulást okozna a jelenlegi árakhoz képest.

Korábban azt közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), hogy a súlyozott átlagárat 2018. márciusig kell meghatározni. Ez a határidő lejárt, viszont nem valószínű, hogy magyar kormány az április 8-i választások előtt bejelentene egy komolyabb cigarettadrágító lépést. Majd utána….

Hirdetés
Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!