Keserű valóság: a magyarországi béreket csak egy ország múlja alul

Hirdetés

Egy új kutatás rávilágít arra, hogy az OECD tagállamai közül Luxemburgban a legmagasabbak a fizetések, Magyarországot pedig csak egy ország múlja alul.

Megvizsgálták az OECD-országokban dolgozó emberek fizetését. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, mekkora a tagországokban adott fizetések vásárlóereje amerikai dollárban mért vásárlóerő-paritáson kifejezve – írja a Pénzcentrum.

A listát Luxemburg vezeti, ahol egy évben átlagosan 63 ezer dollárt – durván 16 millió forintot – vihet haza egy átlagos munkavállaló. Az Egyesült Államokban és Svájcban 60 ezer dollárnyi éves bevételre számíthat egy dolgozó.

A lista végén Mexikó található, ahol 15 ezer dollár üti a markát egyévnyi munka után az alkalmazottaknak, azaz közel négymillió forint. Magyarország előzi Mexikót, a lista utolsó előtti helyén 22 ezer dolláros (5,5 millió forint) átlagfizetésével.

Az összesítés alapján jobban keresnek nálunk a litvánok, a lettek, de még a szlovákok is.

Hirdetés

Lettországban valamennyivel 22 ezer dollár felett, Litvániában közel 23 ezer dollárt, Szlovákiában pedig 23,5 ezer dollárt vihetnek haza egy évben az emberek. A 25 ezer dollár körüli kategóriába tartozik egyébként Csehország, Észtország, Lengyelország, és Görögország is.

Más, szintén hozzánk közeli országokkal szemben azonban már jóval jelentősebb Magyarország lemaradása: Szlovéniában a vizsgált érték már 35 ezer dollárt, Németországban 46 ezer dollárt, Ausztriában pedig 48 ezer dollárt tesz ki.

Forrás: pénzcentrum

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!