Quaestor: itt az újabb botrány

Hirdetés

Ezúttal amiatt áll a bál, hogy meg lehetett-e volna menteni az ügyfeleket.

A Magyar Nemzet a cég belső embereivel folytatott beszélgetések, nyomozati anyagok, levelezések és a felszámolásnál született dokumentumok alapján azt  próbálta feltérképezni, miért dőlt be a vállalatot. A csőd után százmilliárdos cégvagyon tűnt el. A lap szerint a Quaestor számláin volt elég pénz a kisbefektetők kártalanítására, de a kormány saját vagyonát mentette, több tízezer károsult pedig azóta is fut a pénze után.

Az írás megjelenése után a Fővárosi Főügyészség tudatta, hogy a cikk nemcsak a beszerzett bizonyítékoknak, hanem önmagának is ellentmond. A 2016 februárjában benyújtott vádirat szerint a cégcsoport fizetésképtelen volt, bedőlése előtt számláin volt elég pénz a kisbefektetők vagyonának megmentésére.

A cikk szerint 2015. február 24. napján a Quaestor cégcsoporthoz tartozó gazdasági társaságok számláján 11,4 milliárd forint likvid pénzeszköz volt.

Az ügyészség ugyanakkor azt írta, bizonyítékai szerint a csoportnak 2015. február 24-én azzal kellett számolnia, hogy március 18-án az ügyfeleinek értékesített lejáró fiktív kötvények miatt – az engedéllyel értékesített kötvényeket nem is számolva – 16 milliárd forintot meghaladó összeget kell kifizetnie.

Hirdetés

A Quaestor csoport meglévő likvid pénzeszközei tehát már a lejáró fiktív kötvények ellenértékére sem volt elég, nemhogy egy másik – milliárdos kötelezettségekkel terhelt – gazdasági társaság megvásárlására.

A cikk önmagával is ellentmondásos; ha ugyanis a cégcsoport 2015. március 5-én fizetőképes helyzetben volt, miért lett volna szükség három nappal később a cégcsoport megmentése érdekében “reorganizációs” tervekre – írta az ügyészség.

A Fővárosi Főügyészség szerint a cikk kizárólag a vádlottak állításain alapul, ez védekezési taktikájuk része lehet, de csak közvélemény félrevezetésére alkalmas. Az igazság a fentiekkel szemben az, hogy a nyomozásnál beszerzett nagyszámú – a vádlottakat erősen terhelő – bizonyíték mellett a vád a tárgyalási szakban az eddigi bizonyítási eljárás alapján tovább erősödött.

Forrás: MTI

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!