Szenzációs felfedezés: át kell írni a történelem könyveket

Hirdetés

A különleges felfedezésről a Nat Geo elsőként készített átfogó filmet.

Egy nem mindennapi hír során tájékoztatták a médiát arról, hogy egy kutatócsoport rábukkant valamire a guatemalai őserdő mélyén.

Ez a valami egy eddig fölfedezetlen, páratlan leletegyüttes volt, mely 60.000-nél is több ember alkotta objektumot foglalt magába. A kutatók egy modern lézeres technológiával végezték a feltárásokat, így akadtak egy elveszett civilizációs maradvány nyomára. Ezek komplett városok, erődítmények nyomai voltak. Emellett találtak még olyan országút maradványokat, melyek messze megelőzték a korukat. vagyis nyilvánvalóvá vált, hogy az egykor elveszett, nagyon titokzatos maja civilizáció sokkal de sokkal fejlettebb volt, mint eddig hitték róla a régészek.

A National Geographic Elveszett maja városok nyomában című filmje első alkalommal tárja átfogóan a nézők elé a guatemalai kutatás forradalmi eredményeit és a maja civilizációról kirajzolódó új képet.

Hirdetés

„Egész városok kerültek váratlanul a látómezőnkbe, olyanok, amelyeknek korábban még a létezéséről se tudtunk” – mondja Albert Lin, a National Geographic felfedezője.

Az egész felfedezésben óriási szerepet játszott a lézeres technológia, mivel azelőtt egyetlen megoldás volt: folyamatosan araszolni, botorkálni a sűrű és veszélyes őserdőben, ez pedig nem volt a leghatékonyabb módja a kutatásnak.

„A felmérésünk az elmúlt száz év legfontosabb előrelépése a maja birodalom kutatása terén.”

Az egyik legmegdöbbentőbb dolog, hogy 1-2 millió helyett akár 20 millió maja is élhetett ezeken a területeken, vagyis annyi, mint fél Európa lakossága. A maja civilizáció nem csak fejlettebb volt, de sokkal kiterjedtebb, mint hittük.

 

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!