Szenzációs: Különleges dolgot találtak a régészek!

Hirdetés

Thot isten papjainak maradványaira leltek az egyiptomi sírokban.

Egyiptomi archeológusok dél-Kairóban, Minya városa területén felfedeztek egy időszámításunk előtt 664-332 közti periódusból származó nekropoliszt, tele több mint 2000 éves katakombákkal.

A sírok – részint – az íbiszmadár fejű isten, Thot papjainak földi maradványait őrzik az Egyptian Antiquities Ministry szerint. Thot isten a bölcsesség, a tudomány, a varázslat, az írás és a halottak feletti ítélkezés istene Egyiptomban.

Az újonnan felfedezett nekropolisz 6 kilométerre van egy már ismerttől, a Tuna el-Gebeltől. A  8 feltárt sírból 40 szarkofág került elő. Családi sírok mellett több mint egy tucat papi sírra is bukkantak. Utóbbiak közül az egyik egy igen magas rangú  Djehuty-Irdy-Es nevű papé lehet.

A magas rangot a kristály-, drágakő-, elefántcsont- és bronz díszítés jelzi, illetve Nut szárnyas istennő képe, akinek feladata a holtak védelme a túlvilágon.
Az urnaszerű tárolókba az elhunyt belső szerveit tették. Ezek Horus isten fiait ábrázolják, a felvésett hieroglifákból pedig kiolvasták: egy az Öt Nagyból. Valószínűleg az egyik legfőbb pap maradványai vannak a tárolóban.
 
Mintegy 1000 darab ushabti szobrocskát is találtak a sírokban. Ezek kis cserépszobrok, melyek feladata, hogy kísérjék, illetve szolgálják az elhunytakat a túlvilágon.
 
A meglelt tárgyakat a szakemberek megfelelő óvintézkedések mellett bocsátják majd nyilvános megtekintésre.
Forrás: femina

Hirdetés
Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!