Ez az igazi vasárnapi zárva tartás – nem hittük el

Hirdetés

Romániában alternatív büntetés-végrehajtási formákról döntött a parlament.

A cél a túlzsúfolt börtönök tehermentesítése volt. A hétvégi börtönnel vagy közmunkával kombinálható házi felügyeletet a büntetés-végrehajtást felügyelő bíró rendelheti el. Az alternatív büntetés csak az öt évet nem meghaladó börtönre ítélt, jó magaviseletű raboknál alkalmazható, ha már leülték büntetésük felét, nem visszaesők, nem erőszakos bűnért kapták büntetésüket. Az elítéltek büntetésük nagy részét lakóhelyükön tölthetik belügyi alkalmazottak felügyelete alatt. Egy másik változat szerint büntetésüket hétköznap lakóhelyükön, szombaton és vasárnap külön e célra létesített központokban vagy  börtönben töltenék, egy harmadik változat szerint pedig részben lakóhelyükön, részben közmunkával.

A törvény szenátusi változata szerint a törvény csak kihirdetése után egy évvel lépett volna hatályba, hogy a kormánynak legyen ideje a házi őrizet felügyeletéhez szükséges elektronikus mozgáskövetők beszerzésére. A végső változat már nem írja elő az elektronikus bilincset, azonnal hatályba lép a törvény, a kormánynak egy hónapon belül ki kell dolgoznia rendeletét.

Az ellenzék azzal vádolta a kormányoldalt, hogy ez is csak egy kísérlet a korrupt politikusok felelősségre vonásának elkerülésére.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára végül a megvesztegetés, befolyással üzérkedés elkövetőit is törölték azok közül, akiknél alkalmazható az alternatív büntetés. A hivatali visszaélésért, hanyagságért elítélteknél nem lenne akadálya a sajtóban “hétvégi börtönként” emlegetett módszernek.

Hirdetés

A tervezetet eredetileg az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) terjesztette a törvényhozás elé, de később kihátrált mögüle, a PSD szerint azért, mert Ludovic Orban PNL-elnöknek már nem volt szüksége rá, hiszen jogerősen felmentették a korrupcióvád alól. A jobbközép ellenzék szerint a PSD a büntetőjogi szigor enyhítésével a bűnözők paradicsomává teszi Romániát. Az ellenzék alkotmányossági óvást emel a jogszabály ellen.

Forrás: MTI

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!