Ilyet még nem láttunk: új értelmet nyert a műanyag hulladék – meg fog döbbenni!

Hirdetés

A szegénység és a környezetszennyezés óriási probléma Ghánában. Azonban egy helyi vállalat elkezdett építőanyagot előállítani a szemétből, ami alkalmas utak és házak építésére is, ráadásul olcsóbb, mint a hagyományos építőanyagok.

Ghánában óriási probléma a közegészségügy, ezért az afrikai nemzetnek évente 290 millió dollárt kell költenie az állapot javítására. A probléma egyik okozója a műanyag szemét,amelynek csak 10 százalékát hasznosítják újra az országban.Ugyan Ghána tervezte egy hasonlóan szigorú törvény bevezetését, mint amilyet Ruanda és Kenya is kitalált, de ettől végül visszatáncolt a kormány. Ezt a döntést azzal indokolták, hogy munkahelyek veszhetnek el a szigorítás miatt – írja a Quartz.

zonban valaki az üzleti lehetőséget látta meg a rengeteg hulladékban. A 33 éves Nelson Boateng 13 éves kora óta dolgozik egy gyárban, és 2015-ben alapította meg cégét, a Nelplastot.

A vállalat 30 négyzetcentiméteres építőelemet készít műanyaghulladékból.  A négyzet alakú elem anyaga homok, műanyag dara és vas-oxid keveréke.

A Nelplast titokban tartja a pontos arányokat, annak szabadalmaztatása folyamatban van, de annyit elárult a vállalat, hogy minden műanyagot felhasználnak, kivéve a PVC-csöveket.

Hirdetés

Az építőelemből járdát lehet készíteni, de épületekbe is be lehet építeni. 

A műanyag ilyen jellegű felhasználása nem új keletű, Indiában az utak építésénél kevernek műanyagot az aszfaltba. Egy műanyag lap ára 1 dollár (250 forint), ami 50 centtel olcsóbb a hagyományos burkolóanyagoknál.

A cégnek jelenleg 60 alkalmazottja van,de további 500 embernek adnak munkát nem közvetlen módon.

Egyelőre a vállalat legnagyobb problémája, hogy nem tudja kielégíteni a keresetet, ugyanis naponta 800 kilogramm szemétből 200 műanyag tömböt tudnak előállítani.

ó hír azonban, hogy a gazdasági miniszter ígértetett tett Boatengnek, hogy segít bővíteni a gyártókapacitásokat, így hamarosan napi 15 ezer „téglát” tudnak majd gyártani.

Hirdetés

Forrás: origo

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!