The New York Times: A politikai ellenzék szétesett Magyarországon

Hirdetés

A Budapesten és több vidéki városban megrendezett szombati ellenzéki tüntetések aligha kényszerítik irányváltásra az újraválasztott magyar kormányt, ám jól tükrözik, mennyire megosztott az a közép-európai ország, amely leginkább eltávolodott a liberális nyugati értékrendtől – írta elemzésében a The New York Times című amerikai napilap.

 A demokrácia elképzelhetetlen a jogállamiság és a szabad médiumok nélkül” – idézte a lap az egyik tüntetőt,  aki hozzátette: addig fognak felvonulni, amíg csak szükség lesz rá. A liberális újság szerint Orbán meggyőző diadalt aratott a választáson, s úgy tűnik, hogy hatalma tovább nő. „A politikai ellenzék szétesett, a civilszervezetek a támadások kereszttüzében vannak, s a médiumok is majdnem teljes állami ellenőrzés alatt állnak” – írta a lap, amely szerint az a tény hogy a Figyelő című hetilap legújabb számában név szerint sorolta fel a „Soros-zsoldosokat” , arra utal, hogy Orbán be akarja tartani azon ígéretét, hogy a választások után erkölcsi, jogi és politikai elégtételt akar venni az ellenzéken.
Az elemzés szerint az állam fokozatos elfoglalása több Európa Uniós tagállamot is aggodalommal tölt el, de az uniónak még az esetleges szankciók beígérésével sem sikerült megállítani Magyarország demokráciától való eltávolodását. A New York Times úgy véli, kicsi az esélye annak, hogy komoly szankciókat léptetnek életbe Magyarország ellen, mert ahhoz valamennyi tagállam voksa szükséges lenne, ám Lengyelország Orbán szövetségesének számít. „Orbán számára jelenleg a magyar polgárok lehetnek a legveszélyesebbek: bár a megfigyelők által szabadnak, ám nem teljesen tisztességesnek minősített választáson valóban elsöprő győzelmet aratott, az emberek több mint fele nem rá szavazott” – állapította meg a lap.

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!