Brüsszel hadüzenete Magyarországnak

Hirdetés

Brüsszel túlhatalmát hivatott biztosítani az Európai Bizottság (EB) tegnap bemutatott uniós költségvetési tervezete. A javaslat ugyanis lehetőséget teremtene arra, hogy a jogállamiság követelményeinek megsértésére hivatkozva pénzügyi nyomás alá helyezzék a nemzeti szuverenitásukat óvni igyekvő országokat – akár egyhangú döntés hiányában is. Az előterjesztés értelmében ugyanis a jövőben az EB javaslatára a tagországok kormányait képviselő Európai Tanács minősített többséggel dönthetne a források korlátozásáról vagy akár teljes befagyasztásáról.

Noha Jean-Claude Juncker EB-elnök szerint az „új mechanizmus” nem kimondottan hazánk vagy Lengyelország ellen irányul, a javaslat parlamenti vitájában felszólaló képviselők – például a liberális Guy Verhofstadt személyeskedéstől sem mentes expozéja – világossá tette, hogy valójában ez a cél.

Az olasz Marco Zanni kimondta: a tervezet megszövegezői és támogatói a demokrácia védelmének hangoztatása közben igazából Brüsszel diktatúráját építgetik, s kegyetlen eszközt akarnak maguknak ahhoz, hogy leszámolhassanak minden olyan tagállammal, amelyik nem hajlandó behódolni a centralistáknak.

Ez tehát – amint beszédében Morvai Krisztina magyar EP-képviselő is kiemelte – nem az európai polgárok védelmét szolgálja, mint azt Junckerék állítják, hanem éppen hogy az európaiak milliói-nak semmibevételét, akik minél több területen szeretnék újra a kezükbe venni a sorsuk irányítását. Brüsszelt és az unió nemzetellenes politikusait az zavarja, hogy a hazájukat védő erők Magyarországban megtalálták a példaképüket – tette hozzá Morvai.

A német kormányzat egyetért a tervezettel, a lengyelek azonban elutasítják a javaslatot. Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy az uniós támogatások jogállamisághoz kötése szabálytalan lenne, a politikai nyomásgyakorlás eszközévé válna.

Hirdetés

A plenáris üléssel egy időben Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt (EPP) vezetőivel találkozott. A PestiSrácok.hu úgy tudja, hogy a választási győzelem utáni tervezett találkozóról van szó, ahol a magyar kormány jövőbeni terveiről, többek között természetesen uniós politikánkról is szó esik.

A balliberális sajtó persze egészen más színben tünteti fel a miniszterelnök brüsszeli útját. Azt állítják, hogy raportra hívták az EPP vezetői Orbán Viktort, mert aggódnak, hogy Magyarországon megszilárdulhat az „illiberális demokrácia” – fűzte hozzá a portál. A miniszterelnök sajtófőnöke korábban az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője márciusi látogatását viszonozza május elején Orbán Viktor.

A megbeszélés témái pedig a nemzeti kormány előtt álló feladatok, többek közt a magyar gazdaság versenyképességének további erősítése, a teljes foglalkoztatottság megteremtése és a gyermekvállalás támogatása, illetve aktuális uniós kérdések.

Érdemes megemlíteni: a kormányfő látogatására időzítve a Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezet kampányt indított, amellyel azt akarják elérni, hogy a Fideszt zárják ki az EPP-ből. A szervezet céljairól és függetlenségéről nagyjából mindent elmond, hogy Soros György százmillió dollárral támogatta a 2010 és 2020 közötti működését.

Forrás: magyaridok

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!