Mérgező hernyó invázió kezdődött – figyelmeztetést adtak ki

Hirdetés

Érinteni pláne veszélyes a szőrszálaikat, de még a levegőben is hat a mérgük.

Nem szabad alábecsülni a pici hernyókat. Azért, mert nem úgy néznek ki, mint a látványukban is riadalmat keltő darazsak vagy pókok, ők is tartogathatnak kellemetlen meglepetéseket! Nem fullánkkal vagy harapással okoznak sérülést, hanem apró, ám mérges szőreik által. És London felé most egy ilyen invázió közeledik.

Az Egyesült Királyság erdészeti hivatala figyelmeztetést adott ki, miszerint a tölgy búcsújáró lepke hernyója a brit főváros közelében tömegestül kel ki mostanában a petékből.

Magyarországon is fellelhető rovar minden példánya 62 ezer szál szőrrel rendelkezik, mely sörték mindegyike a thaumetopoein nevű fehérjét tartalmazza. Ez az anyag bőr- és szem irritációt képes okozni, légzési nehézséget és ritkább esetben anafilaxiás sokkot is tapasztalhat, aki kapcsolatba kerül vele. Az Európa déli részéből északra vándorolt hernyók 2005-ben jelentek meg a szigetország déli régiójában, petéiket élő fákkal hurcolták be. Ezek a kártevők teljesen meg tudják fosztani a tölgyet a levélzetétől, így kipusztulásra ítélik a megtámadott fát. London agglomerációja, Kingstontól a Temzén át Brentig érintett lehet, de az sem kizárt, hogy még Slough és Guildford erdei is megsínylik majd az idei inváziót.

Az erdészet munkatársai a Gizmodo szerint már megtették a szükséges lépéseket ott, ahol az állatok eddig mutatkoztak, de a hernyó-helyzet nyárig is eltarthat. Az állatok legkésőbb augusztusban alakulnak át kifejlett lepkékké, mely állapotban mindössze két-három napot élnek.

Hirdetés

Dr. Robert Glatter orvos szerint nem csak a rovarok érintése okozhat gondot, de a méreganyag maga a levegőbe kikerülve még öt évig is hatékony lehet.

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!