A valóság, amit Trump igyekszik a szőnyeg alá söpörni

Hirdetés

Trump hivatalba lépése előtt 41 millió amerikai élt a szegénységi küszöb alatt, tehát a teljes lakosság 12,7 százaléka, és közülük 18 és fél millióan mélyszegénységben. Azóta tovább nyílt az olló szegények és gazdagok között.

Az Obama adminisztráció igyekezett egészségügyi és szociális ellátást biztosítani a legszegényebbeknek, Trump viszont mindent megtesz e lépések hatástalanításáért. Philip Alston ausztrál kutató, a New York-i Egytem professzora e hónap végén terjeszti az ENSZ emberi jogi bizottsága elé új jelentését, amelyet már a Trump adminisztráció működése alatt rögzített adatokra alapoz. A dolognak nincs sok gyakorlati jelentősége, hiszen az USA épp most hagyta ott ezt az ENSZ intézményt is, igaz nem a szegénységi kutatásokra, hanem a testület Izrael -ellenességére hivatkozva.

Az ausztrál professzor a Reutersnak azt nyilatkozta készülő jelentéséről, hogy az a világ legegyenlőtlenebb társadalmáról fog szólni. Trump persze nem a legelesettebbeknek ígért paradicsomot, hanem az alsó középosztálynak, amely eddig mellőzve érezte magát. Tehát a szerény képzettségű ipari munkásoknak és farmereknek. Felemelte brutálisan az importtermékek vámját. Ez persze nem maradt válasz nélkül, és a Le Point szerint az EU szinte sebészi pontossággal olyan termékekre és amerikai államokra célozta a választ, ahol 2016-ban Trump demagóg ígéreteivel nyert.

Az amerikai termékeket sújtó 25 százalékos viszont vámemelés június 22-én lépett életbe. Csak néhány példa: a közép-nyugati kukorica övezetet Iowa és Ohio államot, ahol Trump nyert, komoly vám sújtja. Vagy, az ugyancsak Trump győzelmét hozó Arkansast, amelynek a rizs exportból származnak nagy jövedelmei. De odavág az EU a dohánytermelő államoknak vagy a Bourbon whiskey-t előállító Kentucky-nak. Aztán a vízi járművek, például a luxus jachtok gyártásában jeleskedő és 650 ezer embert foglalkoztató szektor, Florida és Missouri államban is kap egy pofont, hogy a legendás Harley-Davidson motorokat gyártó Milwaukee-ről, Wisconsin államról ne is beszéljünk. A Le Point szerint szinte kizárólag olyan amerikai államokat sújtanak az EU viszont lépései, amelyekben Trump 2016-ban nyert.

De ősszel félidei kongresszusi és részleges szenátusi választások lesznek. Ha addig érzékelhetők a kereskedelmi háború Amerikát is érintő hatásai, a valóság felülkerekedhet Trump retorikáján – legalábbis ezt remélik az Európai Unió gazdasági szakértői.

Hirdetés

Forrás: hvg

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!