Putyin most kiverte a biztosítékot – másfél millióan tüntettek ellene

Hirdetés

Több mint másfél millióan tiltakoztak a tervezett orosz nyugdíjreform ellen, a módosítás a nők nyugdíjkorhatárát 55-ről fokozatosan 63 évre, a férfiakét pedig 60-ról 65 évre emelné fel.

Sajtójelentések szerint a labdarúgó-világbajnokság miatt bevezetett korlátozások ellenére több orosz városban is tüntettek a hétvégén a kormány által a parlament elé terjesztett nyugdíjreform-tervezet ellen.

Az egykori Szovjetunióban mág 1932-ben állapították meg a nyugdíjkorhatárt, amelyet azóta nem módosítottak. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök közölte, hogy a férfiak esetében a tervezett emelést 2028-ig, a nőkében pedig 2034-ig hajtanák végre. A reform következtében átszámítva évi mintegy 56 ezer forinttal nőne a nyugdíjasok jövedelme. A Kreml szóvivője az elektronikus tiltakozó aláírásgyűjtésre reagálva kijelentette: Vlagyimir Putyin a nyugdíjkorhatár-vita jelenlegi szakaszában nem vesz részt, így jelenleg még koraiak az államfőhöz intézett kérvények.

Egyelőre még kérdéses, hogy Putyin megvétózná-e az új nyugdíjtörvényt, mivel a jogszabály végső formája a Kreml számára sem világos, az államfő ugyanakkor még 2005-ben ígéretet tett rá, hogy elnöksége alatt nem emelik majd a korhatárt.
Sokak azért ütköztek meg a javaslaton, hogy a kormány éppen a labdarúgó-vb megnyitójának árnyékában, csütörtökön jelentette be, hogy növelni szándékozik a nyugdíjkorhatárt. A felháborodás oka a szovjet korszakban elért szociális vívmányokhoz való ragaszkodás mellett az, hogy ha felemelik a nyugdíjkorhatárt, az a férfiaknál eléri a jelenlegi várható élettartam határát.

A WHO és a Világbank szerint az orosz férfiak várható élettartama 66, míg a nőké 77 év. Az Oroszországi Munkakonföderáció (KTR) úgy tudja, hogy a férfiak életkora az ország 85 régiója közül 60-ban jelenleg nem éri el a 65 évet, ezért az erősebb nemhez tartozók 40 és a nők 20 százaléka nem fogja megérni az újonnan megállapítandó nyugdíjkorhatárt.

Hirdetés

Az orosz Szövetségi Statisztikai Szolgálat szerint ugyanakkor a férfiak várható élettartama 2034-ra eléri majd a 74 esztendőt. Putyin szerint a következő évtized végére Oroszországnak az országok azon klubjához kell tartoznia, amelyben a várható átlagos élettartam meghaladja a 80 évet. Ez a mutató tavaly 73 év volt.

Forrás: privatbankar

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!