Figyelem! Feketelistára került a Strepsils, az Advil, a Nurofen és még 26 szer

Hirdetés

Feketelistára került az Advil, a Nurofen és még 26 szer Franciaországban

Franciaországban 28 vény nélkül kapható gyógyszer került feketelistára egy fogyasztóvédelemmel foglalkozó magazin összeállításában. Ezek enyhébb betegségek elleni szerek, mint a köptetők, torokfertőtlenítők, vagy gyulladáscsökkentők. A listán szereplő gyógyszerek közül több Magyarországon is népszerű. Egy fogyasztóvédelemmel foglalkozó francia lap, a 60 millions de consommateurs bevizsgált 62 vény nélkül kapható gyógyszert, és ebből 28-ról állapította meg, hogy erősen érdemes kerülni, ugyanis sok esetben a használata többet árt, mint használ.

Megfázás elleni gyógyszerek közül pl. az Actifed, Dolirhume, Advil és a Nurofen Cold. Mind a négy gyógyszer egy ütős koktél erős, párhuzamosan működő hatóanyagokkal, mint például az ibuprofen, antihisztamin, és a paracetamol. Ezeknek az együttes használata hatásos, de komoly mellékhatások is felléphetnek, és használatuktól megnő a szélütés, valamint a szívelégtelenség esélye, ugyanis egyfajta villámháborút indít a készítmény a szervezet ellen.

Egy professzor ahhoz hasonlította ezek hatását, mintha egy aknavetővel akarna az ember egy orrdugulást megszüntetni.

A listán szerepeltek még inhalátorok is, valamint olyan itthon is forgalomban lévő cukorkák, mint a Strepsils, aminek a használata torokfájás esetén indokolatlannak tűnik.

Hirdetés

A most feketelistára került szerek azért különlegesen veszélyesek, mert a reklámokból sokan ismerik, és csodás hatást tulajdonítanak nekik. Ugyanakkor a használati útmutatót nem olvassák el az emberek, és simán leszedálják magukat például a köptetőkkel. Különösen veszélyes ez azokra, akik autót vezetnek, vagy épp le van gyengülve a szervezetük. A kismamák is gondolkodás nélkül beszednek ibuprofen, vagy aszpirin tartalmú tablettákat, aminek a szedése kifejezetten veszélyes a magzatra nézve.

Forrás: tudathalo

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Follow us on Facebook!

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!