Amivel Amerika nem dicsekszik: dokumentumok bizonyítják, hogy a CIA jogtalanul kínzott ártatlanokat

Hirdetés

Volt, akit hónapokig gyötörtek, miközben ártatlan volt. A jogszerűség a hírszerzőket és az elnököt is aggasztotta.

A most kikerült dokumentumok riasztóan borzalmas képet festenek a világ egyik legismertebb titkosszolgálatáról.

Nyilvánosságra hozták már korábban, hogyan vallatta és kínozta a terrorizmussal gyanúsítottakat a CIA 2001. szeptember 11-e után, most azonban újabb részletek láttak napvilágot.

Az ACLU civil szervezet adatigénylése alapján ötven olyan dokumentumot hoztak nyilvánosságra, amelyek részletes feljegyzéseket tartalmaznak a CIA által alkalmazott módszerekről.

Ezeket már korábban kínzásnak minősítette és betiltotta Barack Obama elnök. A dokumentumokból kiderül, hogy a CIA-n belül is viták folytak a módszerek jogszerűségéről.

Hirdetés

Az egyik dokumentumban a fizikai és lélektani nyomásgyakorlás módszereiről van szó: például pofozásról, rovarok alkalmazásáról, élve eltemetés imitálásáról.

“A megfélemlítés egyik módja lehet, hogy a fogvatartottnak azt mondjuk, veszélyes rovarokkal teli dobozt helyezünk el a magánzárkájában, de valójában a dobozban ártalmatlan rovarok lesznek”

Kényszerítő módszer lehet, ha a fogvatartottat koporsószerű ládába teszik, mintha élve el akarnák temetni, a ládán azonban rejtett lyukakat hagynak, nehogy megfulladjon.

Egy 2012. augusztus 12-én keltezett levélben arra hívják fel a CIA-alkalmazottak figyelmét, hogy ne vonják kétségbe a kihallgatások módszereinek jogszerűségét, mert ez “nem segít”.

Az egyik feljegyzés szerint még George W. Bush elnök is aggódott a kihallgatási módszerek jogszerűsége miatt.  A CIA akkori főnöke, Peter Goss arról írt , hogy az elnök rosszallással, aggodalommal vizsgált egy fényképet.

Hirdetés

A fotón az látható, hogy egy fejjel lefelé lógatott rabra pelenkát kötöttek, és arra kényszerítették, hogy így végezze el a szükségét. A pelenkázást kifejezetten a megszégyenítés céljából alkalmazták. Az egyik dokumentum szerint minden kihallgatásnál jelen kell lennie orvosnak és pszichológusnak, akiknek a tanácsára felfüggeszthetik a kínzást.

Konkrét, névvel említett eseteket is lehet találni: például egy afganisztáni fogolytáborban őrzött férfi ügyét, aki belehalt a kínzásba, vagy egy Khalid al-Maszri nevű, német állampolgárságú férfiét, akiről hónapokkal a fogva tartása és megkínzása után derült ki, hogy tévedésből tartóztatták le.

Ily módon egyre aggasztóbbak a CIA működéséről szóló hírek, a nemzetközi jogvédők is egyre többször hívják fel a figyelmet a világsajtóban a CIA falain belül zajló eseményekre.

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Follow us on Facebook!

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!