Baj van – ezentúl fizetni kell az áruházi reklámújságokért?

Hirdetés

Az áruházi reklámújság környezetvédelmi termékdíja jelenleg 85 forint kilónként. A kormány tervei szerint 304 forint lesz.

Emiatt nagy változások lesznek majd a boltokban.

Még 2017 őszén, amit végül levettek a napirendről, 100 forint fölé tolták volna, volt tiltakozás. Ez a mostani új javaslat még nagyobb ugrást okozna.

Valóban ennyire haszontalan lenne a reklámújság?

A papíralapú reklámhordozók után 10 milliárd forintot közelítő nagyságrendű bevétel folyik be a költségvetésbe. Ha semmi sem változna, csak a termékdíj nőne a tervek szerint, akkor ez a bevétel 30 milliárd forint fölé kúszna. Csakhogy ha ezek az újságok nem léteznének, eléggé nehéz lenne a vásárlóknak tájékozódniuk arról, mi mennyibe kerül az üzletekben.

Hirdetés

Jelenleg csak a drágulás biztos januártól.

Kérdéses a mérték, hiszen a boltosok, szolgáltatók jobban megnézik majd, mit reklámozzanak így. Megszűnni vélhetően nem fognak az áruházi újságok, de az áruk az ott lesz a nyugtán, persze nem külön soron, hanem a megvásárolt portéka árában, sok más költséggel együtt. Mindezt pedig észreveszi majd a vásárló.

Egy ekkora változtatás átalakítja majd az áruházi gyakorlatot is. Az új szabályok szerint például a magasabb termékdíjat akkor kell majd fizetni, ha a nyomtatott kiadvány nyomtatható felületének több mint fele tartalmaz reklámot  – ma csak nyomtatott felület van a szövegben. Innét pedig , csak kalkuláció kérdése, hogy megéri-e egy áruházi magazint biggyeszteni a reklámok mellé mindenféle érdekességgel.

Végül pedig lehet, hogy olcsóbb lesz üresen hagyni a reklámújság felét – a kiadvány pedig lesz majd a csomagolásra az úgyszintén várhatóan nagyot dráguló műanyag zacskók helyett.

Emellett számolni lehet azzal is, hogy vékonyabbak lesznek a reklámújságok, miközben a reklámok mérete kisebb lesz.

Hirdetés

További lehetőséget jelent a nem reklámhordozónak minősülő papírzacskókon reklámozni vagy éppen a neten hirdetni.

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!