Hétfőtől nagyot változik az élet – mutatjuk mi lép érvénybe október 1-től

Hirdetés

Sok változás lép életbe október elsejétől.

Az egyik legfontosabb, hogy hétfőtől 17 százalékkal drágul a heti sztrádamatrica: 2 975 forint helyett 3 500 forintba kerül. A több mint 7 személyes személyautók, például a kisbuszok tíznapos matricája októbertől szintén 18 százalékkal, 7 000 forintra drágul. Az autóbuszok matricája is drágább lesz: 15 500 forintba kerül októbertől, szemben az eddigi 13 385 forinttal, vagyis itt 16 százalékos a díjemelkedés. Az áremelkedés idén 700 millió forinttal több bevételt termelhet, jövőre pedig 4,8 milliárd plusz származhat a heti e-matrica díjnövekedéséből.

Jó hír is van: most nem drágul az üzemanyag: a NAV számításai szerint ugyanis 74,69 dollár volt a Brent ára július 1. és szeptember 15. között, így emiatt nem emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója. Annak értéke a benzin esetében 120, a gázolajnál 110,35 forint marad.

Budapest közigazgatási határán kívüli megállókban csak előre megváltott kiegészítőjeggyel vagy bérlettel lehet felszállni a HÉV szerelvényekre, októbertől ennek hiányában pótdíjat kell fizetni. Vagyis ha az utas a főváros közigazgatási határán kívül száll fel és a megállóban van jegyvásárlási lehetőség, akkor a HÉV-en már nem válthat menetjegyet. Azok, akik olyan megállóhelyen szállnak fel, ahol nincs pénztár vagy jegykiadó automata, továbbra is vehetnek jegyet a HÉV-szerelvényeken.

Hatályba lép az MNB rendelete, amely a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél a mostaninál alacsonyabb eladósodottságot enged meg a jövedelem mértékéhez képest. Az új, 5 évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelek felvétele esetén az adós havi törlesztőrészleteinek összege október 1-jétől nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelem 25, illetve magasabb jövedelem esetén 30 százalékát.

Hirdetés

Az OTP Bank még a nyáron jelentette be, hogy október első napjával kivezeti a papír alapú betétkönyveket. Az ikonikus termék több generáció számára egyet jelentett a megtakarítással, azonban eljárt felette az idő – fogalmazott a pénzintézet. Az ügyfelek a meglévő betétkönyvüket megtarthatják, azokat az bank továbbra is kezeli, az elhelyezett állomány kamatozik, és vonatkozik rá az OBA-garancia is. Jelenleg több százezer ilyen betétkönyv van.

Bár korábban beharangozták, mégsem lép hatályba hétfőn az Igazságügyi Minisztérium (IM) rendelete, amely emeli a közjegyzői díjak mértékét. A friss rendeletmódosítás szerint 2019. január 1-jére halasztották a díjemelést.

Új rendőrfőkapitánya is lesz október 1-jétől a fővárosnak, miután Bucsek Gábor saját kérésére a belügyminiszter szeptember 30-i hatállyal visszavonta a budapesti rendőrfőkapitányi vezetői kinevezését. A Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag támogatta Terdik Tamás kinevezését, aki 19 éve rendőr, 2008 óta Budapesten szolgál, 2015-ben lett a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. Elmondása szerint azért fog dolgozni, hogy Budapest Európa egyik legbiztonságosabb fővárosa maradhasson.

Még a nyáron fogadta el az Országgyűlés az október 1-jétől hatályos új gyülekezési törvényt. A jogszabály szerint ugyan mindenkinek joga van, hogy engedély vagy – meghatározott kivételekkel – előzetes bejelentés nélkül, békésen, fegyvertelenül, másokkal közösen felvonulásokat, tüntetéseket szervezzen, azokon részt vegyen, de a nem közterületnek minősülő helyszínen viszont csak az ingatlantulajdonos és -használó hozzájárulásával szervezhető gyűlés.

Decathlon sportáruház figyel az autistákra is, ennek jegyében bevezeti a csendes órákat október elsejétől. Így minden hónap első hétfőjén, 10-12 óra között csökkentik a zajt és tompítják a fényeket. Ezekben az órákban mások is bemehetnek az áruházba, de arra kérik őket, hogy segítsék a csendes vásárlást.

Hirdetés

Forrás: napi.hu

 

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!