Nagy a baj: Washingtonban rendkívüli állapotot hirdettek

Hirdetés

Az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban  rendkívüli állapotot hirdettek a közelgő Florence hurrikán miatt.

Muriel Bowser washingtoni polgármester Twitter-bejegyzésben jelentette be, hogy csatlakozik Virginiához, valamint Észak-, és Dél-Karolinához, amelyeknek kormányzói már hétfőn kihirdették a rendkívüli állapotot.
Donald Trump elnök kedden nyilatkozatot írt alá, amellyel szükségállapotot hirdetett ki Észak-, és Dél-Karolinára. Ezzel szövetségi pénzösszegeket és más segítséget tett lehetővé a két déli állam számára.

Twitter-bejegyzésében leszögezte: sok év óta ez lesz az egyik legrosszabb vihar, amely a keleti partvidéket sújtja majd.

Az észak-karolinai hatóságokat aggodalommal tölti el, hogy a Florence hurrikán várhatóan egy atomerőmű közelében, Southport városkánál ér partot. A szakemberek szerint a hurrikán kicsit ugyan csendesülhet is, de várhatóan 5-ös erősségű lesz, mire partot ér.
Ralph Northam, virginiai kormányzó hivatala közleményt tett közzé, és ebben felhívta a figyelmet, hogyaz állam belső vidékein katasztrofális áradások, erős szél és szinte bizonyosan tömeges áramkimaradások várhatóak. Bizonyos területeken akár 50 centiméternyi csapadék is hullhat.

A Potomac folyó partján fekvő virginiai Alexandria óvárosában már térdig érő víz öntötte el az utcákat, vízben állnak az éttermek és a kávézók. Az amerikai haditengerészet kivezényelte a nyílt óceánra a Virginiában állomásozó mintegy 30 hadihajóját. Kedden a kora délutáni órákban sajtótájékoztatót tartott Phil Murphy, New Jersey kormányzója is. Mint mondta, ebben az államban is készülnek a hurrikánra.
Jeff Byard, a szövetségi Katasztrófa-elhárítási Hivatal (Fema) tisztségviselője több amerikai televíziónak is nyilatkozott.

Hirdetés

“Ez a vihar rendkívüli károkat okoz majd az országnak, hosszú idő kell majd az újjáépítéshez“- mondta Byard.

Jelezte azt is, hogy a tengerparti vidékektől távol, az ország belsejében lévő tagállamokat, így például Nyugat-Virginiát, Pennsylvaniát, sőt, még Ohiót is érinti majd a nagy kiterjedésű viharzóna.
Közben Hawaiihoz az Oliviának elnevezett trópusi vihar közelít, az előrejelzések szerint szerdán reggel éri el a hawaii Nagy Sziget (Big Island) partjait.A közintézményeket, nemzeti parkokat és iskolákat keddtől zárva tartják. A trópusi vihar a meteorológusok szerint 38-44 centiméternyi csapadékot hoz majd.

Forrás: origo

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!