A kormány új terve: újabb demográfiai intézkedéscsomag jön

Hirdetés

Újabb demográfiai intézkedéscsomagba fog a kormány, amit októberben a témával kapcsolatos nemzeti konzultációval vezetnének be.

– Szeretnék egy átfogó megállapodást kötni a magyar nőkkel, mert a demográfia rajtuk áll vagy bukik. Az ő döntésük – mondta Orbán Viktor  miniszterelnök a választások megnyerését követően.

Jelenleg is zajlik a nemzeti konzultációban szereplő témakörök kiválasztása. – A kormány további családbarát intézkedéseket tervez, amelyhez szeretné kikérni a magyar emberek véleményét– tájékoztatott a kabinet iroda

Eddig három elem szivárgott ki a lehetséges intézkedések között. Az egyik a nagycsaládosok autóvásárlásának támogatása, a másik szerint a kétgyerekesek is jogosultak lehetnének a 10 milliós, kedvezményes csokos hitelre.

A Magyar Idők értesülései szerint az új kedvezmények között szerepelhet továbbá az is, hogy a háromgyerekes anyák életük végéig mentesülhessenek a személyi jövedelemadó fizetése alól. A családi adókedvezmény miatt a családok egy része már eddig is részesült kedvezményben 660 ezer forintos jövedelemig, de csak a gyermek eltartásának időszakában.

Hirdetés

Az elmúlt nyolc évben számos, a gyerekvállalást ösztönző intézkedést hozott a kormány, jövőre már eléri a 2000 milliárd forintot a családtámogatásra fordított összeg, s különösen a háromgyerekesek kaptak sok kedvezményt. Ennek ellenére egyelőre nem történt áttörés a születésszám terén: 88-93 ezer között ingadozott az évenkénti gyerekszülések száma, jelentősen elmaradva az azt megelőző évektől.

– Ahhoz, hogy növekedjen a gyermekvállalási kedv Magyarországon, a jelenleginél több családbarát munkahelyre, a ma még alig létező rugalmas foglalkoztatásra van szükség – mondta nemrégiben Novák Katalin  családügyi államtitkár egy konferencián.

A társadalomtudós szerint a pénzügyi ösztönzők a gyerekvállalási hajlandóságot segítik, de önmagukban nem elegendőek. – Biztonságos, kiszámítható körülmények kellenek ahhoz, hogy az emberek merjenek gyereket vállalni. Ha ingatagnak érzik a gazdasági helyzetet, akkor a támogatások és kedvezmények sem segítenek sokat, mivel tudják, azokat bármikor vissza lehet vonni – mondta a Blikknek Szilágyi Gyula szociológus.

A kormány célja, hogy 2030-ra a termékenységi rátát átlag 2,1-re feltornásszuk, vagyis egy szülőképes nő átlagosan ennyi gyereket szüljön. Ez szükséges ahhoz, hogy a természetes fogyás megálljon.

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!