Állambiztonsági akta szivárgott ki Trumpról- mindenki meglepődött

Hirdetés

Először csak az elnök apósa jelentett Trumpról, majd még további három besúgó.

A jelenlegi amerikai elnökről kiderült, évtizedek óta az Egyesült Államok első embere akart lenni.

Megfigyelte a csehszlovák kommunista állambiztonsági hivatal, az StB Donald Trump amerikai elnököt. A Respekt című cseh liberális hetilap hozta le a hírt, amely szerint Trump azt követően került az állambiztonság látókörébe, hogy 1977-ben megházasodott a cseh származású Ivana Zelníčkovával. Az újság a The Guardian című brit lappal közösen jutott a korábban szigorúan titkos információkhoz.

A nyilvánosságra hozott információkat a Respect a The Guardian című brit lappal együttműködve szerezte meg. Az aktában, amely a jelenlegi amerikai elnökről gyűjtött információkat tárolja, az áll, hogy Donald Trump rendkívül befolyásos milliomos, akinek komoly politikai ambíciói vannak, és azt is mérlegeli, hogy a jövőben megméretteti magát az amerikai elnökválasztáson.

A Trump felesége után csak Ivana névre keresztelt aktát negyven évvel ezelőtt az egykori csehszlovák kommunista állambiztonsági hivatal zlíni – az akkori földrajzi névhasználat szerint gottwaldovi – irodája hozta létre. Az iratok bővítésébe később a csehszlovák felderítés is bekapcsolódott.

Hirdetés

A cseh hetilap azt írja, az állambiztonság eleinte arra volt kíváncsi, hogy milyen kapcsolatokat ápol a milliomos Trump család a korabeli amerikai államhatalommal, valamint, hogy milyen gazdasági erővel és befolyással bír, ill. mekkora vagyona van Donald Trumpnak és családjának. A jelentések arról tanúskodnak, hogy azokat Ivana édesapja, Miloš adta le, aki együttműködött az állambiztonság ügynökeivel. A Respect szerint Trump anyósa és apósa évente többször is meglátogatta a lányát az Egyesült Államokban, és az ott szerzett ismereteiről az apa mindig részletes jelentést adott.

Az állambiztonság később növelte a besúgói számát, a nyolcvanas években már négyen is jelentettek Donald Trumpról és családjáról. Az információk többnyire olyan személyektől származtak, akik ismerték Ivanát vagy a család cseh ágának más tagjait.

Az aktákban található jelentések szerint Donald Trump először 1986-ban mérlegelte az elnökválasztáson való indulást, de ezt akkor még amiatt nem lépte meg, mert 41 évesen túl fiatalnak érezte magát erre a pozícióra.A Respectnek Vlastimil Danek, a csehszlovák állambiztonság gottwaldovi irodájának korabeli parancsnoka megerősítette, hogy valóban foglalkoztak Trumppal.

A lap által megszólított történészek azt állították, hogy az aktában nincsenek különleges információk, és arra sem találtak utalást, hogy Donald Trump vagy felesége bármiképpen is együttműködött volna a csehszlovákokkal.

Forrás: infostart

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!