Elképesztő magyar újítás: ezt sokan imádni fogják

Hirdetés

Mindenki átesett a kötelező olvasmányok és száraz történelemórák kínkeserves időszakán. Ki és mikor volt fiatal, aszerint próbálta megúszni az unalmas kötelezettséget.

Felnőtt fejjel persze, tudja az ember, hogy megérte végigrágni a legnehezebb sorokat is, hiszen nem csupán elcsépelt mondás, hogy a tudás hatalom.

Színházba járni nem kizárólag szórakozás. Segít emészthetővé, érthetővé és végül szerethetővé tenni a veretes irodalmat vagy épp egy bonyolult történelmi időszakot. Számos színház, társulat indított ennek köszönhetően beavató programokat vagy tart repertoáron historikus témájú előadásokat.

A József Attila Színház sem marad ki a sorból, mi több, az egyik úttörő az intézmények sorában.

A 2018/2019-as évadban is repertoáron maradnak a társulat meglévő klasszikusai, az Oidipusz-nyomozás, a Rómeó és Júlia, a Bánk bán, a János vitéz. A sor egy újabb világirodalmi gyöngyszemmel bővül, Molière: Tartuffe című művével. A mű eredeti szerkezetét nem sértő metszetek minden klasszikus esetén a konfliktust ragadják meg. Az előadások moderátorai kérdésekkel, rövid magyarázatokkal segítik a megértést. A tapasztalatok szerint a beavató előadások közönsége utóbb nagy kedvvel vág bele az alapmű elolvasásába.

Hirdetés

A nagyszínpadi előadások előtti interaktív beszélgetések a fiatalabb korosztályt célozzák meg, amikor hol az író, hol a rendező, hol a darabban működő dramaturg beszél a várható előadásról.

A színház sorozatában eddig aLucifer Show és a Karenina Anna volt több ízben is terítéken, de a 2018-as évben fokozatosan górcső alá vesznek minden olyan előadást, amelyet nagy százalékban látogatnak a fiatalok.

Lucifer Show egy történelmi revü, amely az 1900-as évek történelmi viharait mutatja be a napjainkban oly népszerű tehetségkutatók köntösébe bújtatva. Ebben az esetben az az Ádám nyer, aki a fegyverropogás, politika és konfliktusok ellenére is boldog kapcsolatban tud élni az ő Évájával.

Tolsztoj Anna Kareninájának Nagy András jegyezte változatában minden sorsfordító találkozásra pályaudvaron kerül sor: hol Moszkvában, hol Szentpéterváron, hol a földbirtokossá lett Vronszkij vidéki birtokán, ahol a legfejlettebb nyugati technológiával épül a szerelmüknek is emléket állító Anna Karenina Pályaudvar. Itt osztódnak a kiüresedett házasság megmentését célzó okos tanácsok; itt adják-veszik a versenylovakat, amelyekkel Vronszkij szeretne kisiklott életének új távlatot adni… és itt, a síneken ér véget egy világhíressé lett románc.

Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznyéje az első világháború idején Bácskában játszódik. A történet elején a magyarok az urak, ám amikor a szerbek átveszik a Bácskában a hatalmat, a magyar főbírónak menekülnie kell. Vajon követi-e őt a szerb nemes felesége, titkos szerelme, Irina, avagy a történelem ennek a szerelemnek is véget vet?

Hirdetés

Irodalmi klasszikusaink egyik gyöngyszeme Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka. Hogy Szabó Irma, a cselédlány vagy a módos panziótulajdonos, Adél nyeri-e el az idősödő műbútorasztalos, Sipos Lajos szerelmét, az a komédia végére kiderül.

Forrás: blikk

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!