Fontos változás jön az autós biztonsági övekkel kapcsolatban

Hirdetés

2019 szeptemberétől az új gépjárművek csak akkor kerülhetnek forgalomba, ha az első és hátsó üléseket is biztonsági öv használatára figyelmeztető rendszerrel látták el, írja az Origo.hu.

Az ENSZ-EGB új biztonsági előírásokat fogadott el a biztonsági övekkel kapcsolatban, amelyek 2019 szeptemberét követően szükségessé teszik a biztonsági övek használatára emlékeztető rendszerek alkalmazását az első és hátsó üléseken egyaránt– írta a Baleset-megelőzés.eu.

A kiegészített szabályozás az újonnan előállított gépkocsikra vonatkozik majd.

A jelenleg hatályos, 2009-ben elfogadott uniós járműbiztonsági szabályok alapján a biztonsági öv használatára emlékeztető rendszert kizárólag a vezetőülésen kell alkalmazni, a többi ülés esetében ez opcionális lehetőség. A most kiegészített követelményrendszer azonban már a gépkocsi valamennyi ülésére, azaz az első és hátsó ülésekre egyaránt kiterjeszti az emlékeztető rendszer használatát.

A követelmények ugyanakkor némileg eltérnek. Az első üléseken a rendszernek képesnek kell lennie arra, hogy érzékelje azt, ha az utas ott helyet foglal, és a biztonsági öv csatlakoztatásának hiányában már az elindulás kezdetén hangjelzést kell adnia.

Hirdetés

Ezzel szemben a hátsó ülésekre vonatkozó követelmények valamelyest enyhébbek, hiszen hangjelzés csak akkor szükséges, ha az utas menet közben kapcsolja ki az övét.

Az autógyártók önszorgalomból ennél szigorúbb megoldásokat is alkalmazhatnak, például a hátsó üléseknél is alkalmazhatják az első ülések megoldásait.

Origo nyomán

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!