OMSZ-figyelmeztetés: nehéz napok elé néznek sokan

Hirdetés

Éjszaka nyugat felől egy hidegfront éri el az országot, mely alapvetően meghatározza a keddi nap időjárását: több helyen megerősödik az északnyugati szél, és kissé gyengül a nappali felmelegedés.

Szórványosan eső, zápor is előfordul, de ezúttal sem számíthatunk kiadós mennyiségű csapadékra – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet.

A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg.

Keddre virradó éjszaka keleten átmenetileg felszakadozik, miközben nyugat felől megnövekszik a felhőzet. Elsősorban a Dunántúlon számíthatunk szórványosan esőre, záporra. Az északi, északnyugati szél megélénkül, főként a Kisalföldön és a Bakonyban helyeként meg is erősödik. Hajnalra általában 5 és 10 fok közé csökken a hőmérséklet.

Hirdetés

Kedden kezdetben erősen felhős lesz az ég, majd délután nyugat, északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap. Szórványosan, egyre inkább keleten, északkeleten várható eső, zápor. A nap első felében az északkeleti országrész kivételével nagy területen lesz erős az északnyugati szél, délután azonban fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 10 fok között változik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 13 és 19 fok között alakul.

Szerdán északon több, délen kevesebb lesz a felhő, hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap. Az északi megyékben helyenként eső, zápor előfordulhat. A nyugatias szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul.

Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!