Túl olcsó a magyar csapvíz? Nagy változás jön!

Hirdetés

Felkészületlenül érte a szakmát, hogy a kormány országosan egységes vízdíj bevezetésén dolgozik.

A Magyar Víziközmű Szövetség (MVSZ) szerint a valós költségeket fedező vízdíjra van szükség. Az ágazat és a szakma igénye mindenképp az lenne, hogy egy valós költségeket lefedő vízdíj kerüljön meghatározásra – így reagált  az MVSZ arra hírre, miszerint országosan egységes vízdíj bevezetését tervezi a kormány. Bár a kormány még nem egyeztetett az MVSZ-szel az egységes vízdíj bevezetéséről, a szövetség kész együttműködni abban, hogy mindenki számára a ideális díjat dolgozzák ki. Ez szerintük csakis egy jól előkészített és kellő szakmai alapokon nyugvó díjelőkészítés után lehetséges.

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az Állami Számvevőszék konferenciáján beszélt arról, hogy: “a cél az, hogy az ország teljes területén egységes áron lehessen vízhez jutni”. Jelenleg van ahol köbméterenként 200 forintot sem kérnek vízdíjként, míg máshol akár 500-at. Találomra megnézte a Napi.hu: most Vecsésen 219 forintot kell fizetni, Pécsen 431 forintot, míg Pásztón 740 forintot köbméterenként.

“Az árkülönbségeket a földrajzi adottságok, a kitermelt víz és az elvezetett szennyvíz szolgáltatási körülményeinek különbözősége adja. Nem mindegy, hogy milyen mélyről kell kitermelni azt a vizet és milyen magasra, milyen távolságra kell eljuttatni. Fontos kérdés, hogy kell-e tisztítani és azt milyen eljárásokkal kell megtenni? Rengeteg olyan kérdés van, amely meghatározza ezeket a kérdéseket” – írta az MVSZ.

Magyarországon rendkívül alacsony a jelenlegi vízdíj.
1000 liter csapvíz csak 500 forintba kerül, és “mi mindenre adunk ki ekkora összeget nap mint nap”. – magyarázza az MVSZ.

Ami pedig szerintük a legfontosabb érv a csapvíz mellett, hogy hazánkban a csapvíz minősége kiváló, a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az Európai Uniós előírásoknak és jogszabályoknak. “Éppen ezért szükséges az, hogy egy olyan vízdíj kerüljön meghatározásra, amely az ivóvíz presztízsét sem veszélyezteti és a fogyasztók számára is elfogadható” – érvelt az MVSZ.

Hirdetés

A nagyvárosok közül Szegeden csillapíthatják szomjúságukat legolcsóbban a lakosok, ott köbméterenként alig 180 forintot kell fizetni.  A pécsiek azonban korántsem ennyire szerencsések, a baranyai megyeszékhelyen 432 forintot kóstál ugyanaz a mennyiség. A legdrágább a víz Dobogókőn és a Balaton partján, mivel itt nagy kapacitásokat kell fenntartani az idényjellegű csúcsfogyasztásokra. A legalacsonyabb díjak Békés megye egyes részein, a dunántúli karsztvidék alacsonyan fekvő településein és Budapesten találhatók. Balatonfüreden és Zamárdiban is 454 forintot kér a szolgáltató egy köbméter vízért.

Az egységes vízdíj ötlete még 2014-ből származik, de azóta sem valósult meg.

“Ha ebbe az irányba megyünk el, az lehetőséget fog arra is nyújtani, hogy a vizet bekapcsoljuk, megtegyük azokat a lépéseket, hogy a vízdíjakat egységesítsük. Ugyanide tartozik a szemét és a szemétdíj kérdése is” mondta még akkoriban Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter.

Kiszelly Zoltán politológus arról beszélt , hogy valószínűleg körzeten belül kell majd elosztani a költségeket, hogy ne legyen veszteséges az adott cég. A másik lehetőség, hogy az állam kipótolja a különbözetet. Ez viszont szerinte nem lenne túl jó üzlet. A díjak összehangolása tehát azt is jelentheti, hogy egyes régiókban kevesebbet, míg máshol jóval többet kell majd fizetni hó végén. “A víziközmű szolgáltató vállalatok esetében a cél a folyamatok egységesítése. Egy ilyen hatékony modellben működő vállalati szektor elősegítheti a vízdíjakban mért különbségek csökkentését” – közölte a lapnak a vagyonkezelési minisztérium sajtóosztálya. Jelenleg a vízdíjakat az üzemeltető javaslata alapján a helyi közmű tulajdonosa határozza meg.

Forrás: napi.hu

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!