Meglepő felmérés: milyen pozíciót szánnának Kálmán Olgának és Dobrev Klárának? Kapaszkodjon!

Hirdetés

Szokatlan kutatást végzett az Idea Intézet, a nők közéleti szerepvállalásáról, melynek eredményeit a 24.hu közölte.

Tudja, hogy ki lenne a válaszadók szerint a legalkalmasabb Magyarország első női miniszterelnökének? És azt, hogy milyen pozíciót szánnának Kálmán Olgának?

Az Idea Intézet készített egy 2000 fős, reprezentatív kutatást, amelynek a középpontjában a nők közéleti szerepének elemzése állt. A kutatásban arra szerettek volna választ kapni, hogy az emberek miként vélekednek a hazai politikai életben, illetve a közéletben ismertebb női személyek politikai és egyéb kompetenciájáról.

A téma már csak azért is aktuális, ugyanis a Harvey Weinsten-ügy kirobbanását követően férfi vezetők tömegének kellett távoznia pozíciójából és várhatóan a botrány csak elősegíti majd azt, hogy a közeljövőben egyre több nő lehessen vezető beosztásban.

A kiválasztott személyek között volt például több aktív, ellenzéki politikusnő (Kunhalmi Ágnes, Demeter Márta, Szél Bernadett vagy éppen Dúró Dóra), ismertebb női tévés személyiségek, mint például Kálmán Olga, Veiszer Alinda vagy Bombera Krisztina, de például Dobrev Klára, Lévai Anikó, Eszenyi Enikő és D. Tóth Kriszta is.

Hirdetés

A kérdések között volt olyan, melyben arra voltak kíváncsiak, kire bízná gyermekét a válaszadó, ha halaszthatatlan dolga lenne (itt a legtöbben D. Tóth Krisztát és Dobrev Klárát választották ki, utóbbit ráadásul a baloldali szavazók 32%-a jelölte meg).

Jól látható az is, hogy a válaszadók és a baloldali szavazók egyaránt Kunhalmi Ágnest látják leginkább “született” politikusnak, míg az LMP-sek a felsoroltak közül Szél Bernadett mellett tennék le a voksukat, az eredmény pedig egyértelműen kimutatta azt is, hogy a közéleti szereplőket nem tudják elképzelni politikusként.

Választ kellett adni arra a kérdésre is, hogy a ki lenne legalkalmasabb főpolgármesternek a felsoroltak közül, ennek kapcsán pedig igencsak kiegyenlített eredmények születtek: a válaszadók többsége Kálmán Olgát emelték ki, a baloldaliak a Kunhalmi-Dobrev párost részesítenék előnyben, míg az LMP-seknél egy kiélezett Szél Bernadett – Demeter Márta verseny állt fent, amit hajszálnyival előbbi nyert.

 Kálmán Olgát a válaszadók 7, Kunhalmit 6, Szél Bernadettet 5 százalék választotta. A baloldaliak körében Kunhalmit(20%), Dobrev Klára (16%) és Kálmán Olga (9%) követi, míg az LMP-sek e téren hűek maradnak saját politikusaikhoz.

Megtudhattuk, hogy az összes válaszadó és a baloldaliak egyaránt, toronymagasan Dobrev Klárát szeretnék látni, mint első női miniszterelnökét Magyarországnak. A válaszadók körében 9 százalék, a baloldali táborban 44 százalék választaná őt.

Hirdetés

 Az LMP-sek pedig Szél Bernadett mellett állnának ki.

Dobrevet a kérdésre érvényes választ adók körében Kálmán Olga (7%), Szél Bernadett (6%), és Kunhalmi Ágnes (4%) követi.

Összességében elmondható, hogy a politikusok és a politikai életben részt vevő vagy abba erősen bevonódó nők (ilyen például Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége is) a kutatás során sokkal kiemelkedőbben szerepeltek, mint bármelyik másik közéleti személyiség. Egyértelműen látható az is, hogy a pártok szavazói többségében kitartanak saját politikusaik mellett, a baloldalt például egyértelműen Kunhalmi Ágnes és Dobrev Klára személye győzte meg. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az összes válaszadó és a politikai bontás szerinti elemzésnél is a válaszadók a legtöbb esetben az “egyik sem” opciót választották, azaz az adott kérdésben egyik személyt sem találnák alkalmasnak az adott pozícióra, szerepre.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2018. október 18–22. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Forrás: 24.hu

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!