Példaértékű: be­til­tot­ták a pe­tár­dá­zást egy magyar kis­vá­ros­ban

Hirdetés

Mos­tan­tól egé­szen feb­ruár vé­géig nem sza­bad tű­zi­já­té­kot hasz­nálni Tatán. Az ön­kor­mány­zati ren­de­let in­do­ko­lása sze­rint az Öreg-tónál te­lelő és át­vo­nuló vad­lu­da­kat akar­ják ezzel vé­deni, de az ál­lat­tar­tók is örül­nek a ren­de­let­nek.

Per­sze van­nak til­ta­ko­zók is…

Örülhetnek az állattartók és a durrogtatásra érzékenyek Tatán: rendeletben tiltották be a tűzijátékok használatát a városban – Agócs városrész kivételével – november 1-jétől egészen február 28-ig. A rendelet ezen a hétvégén lépett hatályba. A Magyar Madártani Egyesület még az ősz elején kezdett aláírásgyűjtésbe, a kezdeményezés végül sikerrel járt, a tatai önkormányzat támogatta a korlátozást.

Az állatvédők és sok állattartó szerint nemcsak Tatán kellene ezt alkalmazni, hanem az egész országban! A szakemberek és a környékbeli kisállat-tulajdonosok üdvözlik az új szabályozást. Musicz László, a Magyar Madártani Egyesület ornitológusa szerint most a fő cél az Öreg-tó és a vadludak védelme.

Tatán az Öreg-tó környéke ősi gyülekező hely a vonuló vadludak számára, sőt, több, északról érkező egyed itt is telel. A téli fesztiválok tűzijátéka, illetve a szilveszteri durrogtatás elijeszti innen az állatokat. Előfordult, hogy a pufogtatás után egy-egy madár épületnek csapódott, de az is megesett, hogy az egyik madár egy éjszaka alatt 100 kilométert repült az ijedtségtől – mondta a Ripostnak Musicz László.

Hirdetés

Az önkormányzati rendelet szerint az Öreg-tónál a vadludak 70 százaléka elmenekült a szilveszteri durrogtatás miatt.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke, Szilágyi István szerint hatalmas károkat okoznak a durrogtatók, ami nem éri meg a szórakozást.

– A szilveszteri időszakban megtelnek a menhelyek, ilyenkor az országban 500-1000 kutya szalad világgá, és később nem talál haza. A házi kedvencek sokkos állapotba is kerülhetnek. Remegnek, megzavarodnak, váratlanul megrágnak dolgokat. Remek kezdeményezésnek tartom a tatait, máshol is követhetnék a példát – fogalmazott Szilágyi István.

Forrás: ripost

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!