A térség legmodernebb haderejét építi Magyarország – jöhet a sorkatonaság visszaállítása

Hirdetés

Csak a Gyurcsány-kormány elképesztő rombolása óta igaz a Magyar Honvédség gyengesége. A most elindult, legmodernebb, világszínvonalú tankokra és helikopterekre épülő haderőfejlesztés viszont újra az erős hadseregek közé fogja emelni a magyart – mondta Demkó Attila, szakértő.

A Máglyatűz című geopolitikai thriller szerzője szerint első és legfontosabb azt tisztázni, hogy a Zrínyi 2026 elsősorban képesség-visszaszerzés, egy adósság törlesztése, mert Magyarország páratlan módon elhanyagolta haderejét a rendszerváltás óta – írja a hunhír.

“Nem fegyverkeztünk, hanem visszaépítettünk. Az orosz államadósságból érkező technikán és az első Orbán kormány alatt elindított Gripen programon túl alig volt fejlesztés, közben viszont komoly képességek tűntek el. De ami a magyar fejekben él a Magyar Honvédségről (MH), és úgy általában Magyarország önvédelmi képességeiről, csak a Gyurcsány-kormány elképesztő rombolása óta igaz” – véli a szakértő.

Azt a sztereotípiát, hogy az MH egy kicsi, gyenge, az ország védelmére alkalmatlan haderő, csak a 2004-2009 közötti, minden korábbit felülmúló leépítések tették valósággá. Ekkor a Magyar Honvédség nehéztechnikáját és gyakorlatilag teljes tüzérségét felelőtlenül eladták/elajándékozták.

A Honvédelmi Minisztérium volt védelempolitikai főosztályvezetője szerint a NATO- és az EU-tagság jó dolog, és jelen pillanatban a magyar biztonság alapja, de egy felelős politika nem indulhat ki abból, hogy ez mindig így marad, és minden forgatókönyv ellen véd. Másrészt pedig a NATO-n belül is vannak vállalásaink, amelyeket a szövetség legtöbb tagjához hasonlóan nem tartottunk be.

Hirdetés

A magyar haderő fejlesztése tehát elsősorban önérdek, de szövetségi érdek is. Szerinte a Zrínyi 2026 teljes képe még nem rajzolódott ki, de ami már látszik, az tényleg rendkívül biztató, és több ponton felülmúlja azt, amiről korábban hallani lehetett.

A megrendelt helikopterek, harckocsik és tüzérségi eszközök számszerűen is megfelelnek a haza alapvető védelmi igényeinek. De az igazi nagy hír az, hogy túlnyomó részben nem használt eszközökről van szó, hanem a legmodernebb, vadonatúj verziókról.

A H145M és a H225M helikopterek hatalmas minőségi ugrást jelentenek a Mi-8/17 flottához képest mind fegyverzetükben, mind képességeikben, mind pedig számukban. Negyvennégy bevethető harckocsija sem volt Honvédségünknek már jó ideje. Nemsokára pedig a világ legjobb tankja, a Leopard 2 A7+ alkotja majd az MH szárazföldi ütőerejének gerincét. Az A7+ messze fejlettebb, mint bármi, ami Ausztria kivételével a környéken van. De nyugati szomszédunk is csak Leopard A4-essel rendelkezik, ami egy korábbi, sebezhetőbb verzió.

Forrás: hunhir

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Follow us on Facebook!

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!