Fokozódik a hidegháborús helyzet: Putyin és Trump egymásnak feszült

Hirdetés

Az Egyesült Államok szerint Moszkva a közelmúltban olyan közepes hatótávolságú fegyvereket is fejlesztett, amik megsértik a két ország 1987-ben kötött nukleáris tilalmi egyezményét.

Ez volt az egyik legfontosabb lépés a hidegháború lezárása felé. Az amerikai külügyminiszter a december eleji NATO-csúcson ultimátumot adott Oroszországnak az egyezmény ügyében.

„Ezeknek a tényeknek a fényében az Egyesült Államok kijelenti, hogy Oroszország megsérti a közepes hatótávolságú nukleáris erők egyezményét, amit ezért felmondunk 60 napon belül, hacsak Oroszország nem tér vissza az egyezmény betartásához” – közölte korábban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Vlagyimir Putyin orosz elnök erre válaszul azt mondta: ha Washington felmondja a szerződést, Moszkva kénytelen lesz további katonai fejlesztésekbe kezdeni.

„A jelenlegi helyzetben ez az egyezmény stabilizáló tényező, ami egy bizonyos szintű kiszámíthatóságot és visszafogottságot biztosít a katonai szektorban. Abban az esetben, ha az Egyesült Államok megszegi a szerződést, további intézkedéseket kell tennünk, hogy növeljük a biztonságunkat” – reagálta most az orosz elnök.

Hirdetés

Putyin egyúttal tagadta, hogy Oroszország megsértené az amerikaiakkal kötött egyezményt.

Forrás: MTI

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!