Itt az újabb botrány: beperelte a Facebookot Washington DC főügyésze

Hirdetés

Beperelte az amerikai főváros, Washington főügyésze a Facebookot, a szerdán benyújtott kereset szerint a közösségi hálót működtető Facebook Inc. félrevezette a felhasználókat adataik védelméről, és engedélyezte egyebek közt a Cambridge Analytica politikai elemző és tanácsadó cégnek, hogy jogtalanul hozzáférjen csaknem 90 millió ember adataihoz.

Karl Racine főügyész közölte, a Facebook kudarcot vallott a felhasználók adatainak védelmében, félrevezette őket abban, hogy kinek van hozzáférése adataikhoz, és miként használják fel őket.

A közösségi háló manipulációnak veszélyének tette ki felhasználóit úgy, hogy tudtuk nélkül engedélyezte a Cambridge Analyticának és más vállalatoknak a személyes adatok gyűjtését.

A londoni székhelyű tanácsadó cég csaknem 90 millió Facebook-felhasználó adataihoz fért hozzá jogtalanul, azzal a céllal, hogy e adatmennyiség felhasználásával képet alkosson a választók politikai beállítottságáról, majd személyre szabott üzenetekkel próbálja befolyásolni őket például a Brexit-kampány idején és az amerikai elnökválasztáskor.

A Facebook szerdán reagált a The New York Times (NYT) amerikai lap keddi írására, amely szerint a közösségi oldal jóval nagyobb hozzáférést adott bizonyos technológiai cégeknek a felhasználók adataihoz, mint ahogy azt korábban elismerte.

Hirdetés

A lap szerint a Facebook engedélyezte a Microsoft vállalat Bing keresőmotorjának, hogy lássa gyakorlatilag az összes felhasználó barátját. Belső, céges feljegyzésekre hivatkozva azt is közölte az amerikai lap, hogy több mint 150 cég húzott hasznot a Facebookkal kötött adatmegosztási megállapodásokból.

Konstantinos Papamiltiadis, a közösségi oldal fejlesztési igazgatója cáfolta a NYT állításait, hangsúlyozva, hogy egyetlen cég sem kapott hozzáférést a felhasználók engedélye nélkül, és nem sértették meg az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal (FTC) kötött 2012-es megállapodást.

A Facebook ekkor ugyanis beleegyezett abba, hogy két évtizeden át auditálhassák, megsérti-e a fogyasztók adatvédelmi beállításait. Erről azután döntöttek, hogy FTC megállapította: a cég ezek kijátszására törekszik. Az NYT továbbá azt is állította, hogy a Facebook hozzáférést adott a felhasználók személyes üzeneteikhez olyan cégeknek, mint a Netflix internetes műsorszolgáltató és a Spotify internetes zeneszolgáltató.

Az Amazonnak pedig azt engedélyezte, hogy megszerezze az emberek neveit és elérhetőségüket a barátaikon keresztül.

Forrás/fotó: MTI

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!