Kis ország vagyunk, de bekerültünk a nemzetközi vérkeringésbe: Orbán Viktorról cikkezett a Washington Post

Hirdetés

A most már lassan végéhez közeledő lex CEU és Gruevszki befogadása miatt hosszú cikkben emlékezett meg országunkról a Washington Post.

Az amerikai hetilap cikkének már a felütése is erős: a címben autokratának nevezi Orbánt, majd részletezi, hogy Trump nagykövete, David B. Cornstein ahelyett, hogy megszégyenítettéssel kényszerítette volna visszavonulóra az “egyre autokratikusabbá váló vezetőnket” CEU-ügyben, megpróbálta kedvesen elsimítani a konfliktust, ami nem működött.

Mikor a nagykövet tavaly nyáron hazánkba látogatott, hogy az egyetem ügyében tárgyaljon, a magyar sajtónak azt nyilatkozta, nem érzi veszélyben az emberi jogokat, vagy a szabad oktatást. Orbánt barátjának nevezte, és egy szeptemberi találkozó után úgy érezte, mindketten komoly lépéseket tettek azért, hogy közös nevezőre jussanak egy olyan alkuban, ami örökre garantálja a CEU budapesti működését.

Úgy tűnik, Cornstein hatalmasat tévedett, ugyanis egyre valószínűbb, hogy az egyetem Bécsbe költözik.

A cikk említi, hogy mióta Trumpot beiktatták, több autokrata rezsimmel is fellazult az USA kapcsolata; Magyarországot is ezekhez az országhoz sorolja.

Hirdetés

“Magyarországgal kapcsolatban Trump szakított elődei, George W. Bush és Obama politikájával, és ösztönözte Orbánt, ahelyett, hogy izolálta volna” – írják.

Orbánnal kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Trump volt tanácsadója, Stephen K. Bannon például hősnek nevezte, amiért hátat fordított az EU bevándorlási politikájával, néhány kormányzati alkalmazott pedig úgy érzi, Orbán jobboldali politizálásával sokkal jobban tud azonosulni, mint az EU centralista nézeteivel.

Egy, Budapesttel is foglalkozó politikai elemző azt nyilatkozta a lapnak, hogy szerinte Orbán szemében most gyengének tűnik az Egyesült Államok.

– Hihetetlen, hogy egy tízmilliós ország autokrata vezetője így játszadozhat az Egyesült Államokkal, mindenféle következmény nélkül. Ez megalázó! – írták.

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!