Tiltakoznak a németek: Trump ötlete biztosan rossz

Hirdetés

Németország ellenezné újabb nukleáris rakéták európai telepítését, ha érvényét vesztené az ilyen fegyverek megsemmisítéséről szóló orosz-amerikai szerződés – mondta a német külügyminiszter.

Heiko Maas a Süddeutsche Zeitung című lapban beszélt arról, hogy Európa nem lehet új fegyverkezési verseny színtere, és Németországban széleskörű ellenállás lenne a válasz minden törekvésre, amelynek célja újabb közepes hatótávolságú nukleáris rakéták európai telepítése lenne.

A szárazföldi telepítésű, közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök megsemmisítéséről szóló INF-szerződés Washington által kilátásba helyezett felmondásának ügyében a nukleáris fegyverkezés egész biztosan rossz válasz – mondta.

Inkább a fegyverzetkorlátozás új rendszerének kialakítására kellene törekedni – mondta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa, kiemelve, hogy a legújabb harci eszközök, köztük az emberélet kioltására kifejlesztett robotok használatának korlátozására is kiterjedő rendszert kellene kidolgozni.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről bírálták a minisztert, szerintük elhamarkodottan utasította el újabb rakétarendszerek európai telepítését. Heiko Maas szükségtelenül korlátozza a német diplomácia mozgásterét, és nem veszi figyelembe a kelet-európai országok igényét a biztonságuk megerősítésére – mondta a lapnak Roderich Kiesewetter, a CDU egyik vezető külpolitikai szakpolitikusa.

A vita közvetlen előzménye, hogy Washington szerint Moszkva nem tartja be az INF-szerződést, ezért Mike Pompeo amerikai külügyminiszter december 4-én bejelentette, 60 napos határidőt adnak Oroszországnak arra, hogy ismét megfeleljen a megállapodás előírásainak. Ellenkező esetben Washington felmondja az 1987-es egyezményt.

Hirdetés

A moszkvai vezetés szerint Oroszország nem sértette meg a szerződést, és nem hagyja válasz nélkül, ha az Egyesült Államok kilép abból.

Forrás: Privát bankár

 

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!