Végre Sargentini maga árulta el, mitől lett buta, mint a tök

Hirdetés

Én tipikus holland vagyok, azon is belül amszterdami. Nagyszájú, szókimondó, durva humorú – árulta el Judith Sargentini a HVG.hu-nak adott interjújában, hozzátéve, hogy ezeket a tulajdonságokat szerinte évszázadokon át csiszolták országában az oda menekült antwerpeni katolikusok, a portugáliai zsidók, a német földművesek, a francia hugenották.

A zöldpárti politikusasszony arról is beszélt, aggasztja, hogy olyan korban kell élnie, amikor az erős férfiaknak kultuszuk lehet.

A HVG.hu nak adott interjújában Judith Sargentini elöljáróban elmondta, humanista, aki abban hisz, hogy a vallás magánügy. Hozzátette, véleménye szerint a kontinensen sosem volt kizárólagos a judaizmus vagy a katolicizmus, ezért úgy látja, a legfontosabb az alapjogok és értékek betartása.

A zöldpárti politikusnő arról is beszélt, Hollandiában ápolják, és nem védelmezik a kultúrát, mert az nincs támadás alatt, „nem igaz, hogy az újonnan érkezők rombolnának”.

Mint önmaga kapcsán fogalmazott:

Hirdetés

“én aztán tipikus holland vagyok, azon is belül amszterdami. Nagyszájú, szókimondó, durva humorú. Ezeket a tulajdonságokat évszázadokon keresztül formálták az ide menekült antwerpeni katolikusok, a portugáliai zsidók, a német földművesek, a francia hugenották.”

Majd megjegyezte, szerinte az európai kultúra mindenütt így formálódott.

Politikai pályafutásával kapcsolatban felidézte, 5 évesen lépett be a Zöldekhez, amely nem sokkal korábban állt össze különböző baloldali progresszív formációkból. Volt közte katolikus és protestáns, és még kommunista is, de utánpótlásában nem nagyon különbözött a cserkészmozgalomtól legfeljebb a politika volt több.

Sargentini arról is beszélt, egy időre biztosan szakít a politikával, mert húsz év aktív politizálás után úgy érzi, elég volt. A Sargentini-jelentés vitája kapcsán a politikusnő arról beszélt, Orbán Viktor rendkívül udvariatlan módon elkésett, utána pedig nem akart vele kezet fogni, inkább a szélsőjobboldali képviselőkkel fotózkodott.

“Én ebbe az Orbán-szelfire váró sorba nem akartam beállni, de búcsú nélkül mégsem akartam elmenni. Mert ez nem személyes ügy. Itt választókat képviselünk, és megadjuk a tiszteletet a másiknak” – mondta

Hirdetés

A jelentéssel kapcsolatban megjegyezte, annak soha nem az volt a célja, hogy észhez térítse a magyar kormányt. Azzal a bizottság évek óta próbálkozik sikertelenül. Egy pillanatig sem gondoltam, hogy az én jelentésem miatt majd változtatnak a budapesti politikán. A feladat az volt, hogy a jogállam sérülését az Európai Tanács elé utaljuk.

Ugyanakkor hangsúlyozta, a magyar választópolgárok oldalán áll, és többször előfordult, hogy felismerték magyarok és köszönetet mondtak neki. Arról is beszélt, aggasztja, hogy olyan korban kell élnie, amikor az erős férfiaknak ilyen kultuszuk lehet. Köztük van Orbán, Erdogan, Trump, Al-Sisi vagy a frissen megválasztott brazil államfő, Bolsonaro. De azért van remény, hiszen senki sem akar diktatúrában élni.

Forrás: hvg.hu

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!