Aggódnak az Audi miatt a németek

Hirdetés

Az európai piacok többsége szépen emelkedett ma, kivéve a német DAX indexet, amit az amerikai fogyasztói hangulaton kívül a magyar Audi-sztrájk is befolyásolhatott. A BUX is szembe ment Európával és esett, élen az OTP-vel.

A forint alig változott az MNB kamatdöntő ülése után, de márciusban jöhetnek még nagyobb mozgások.

Az európai részvénypiacok jól teljesítettek ma, a Stoxx 600 index 0,8 százalékkal ment fel, ahogy a francia CAC index is. A britek megint szavaznak a Brexit-tervekről, a brit részvények vezető indexe 1,3 százalékkal, a font 0,2 százalékkal ment fel.

Egyedül a német DAX szenvedett, csak egy mini-pluszt sikerült összehoznia a kereskedés végére. Ez egyrészt az SAP rossz eredményeinek köszönhető, az informatikai részvény 2,8 százalékkal esett. Másrészt az exportorientált német gazdaságnak nem jó az amerikai fogyasztói hangulat romlása.

Az USA-ban a technológiai cégek lefelé, az iparvállalatok felfelé tartanak. A vegyes összetételű S&P 500 index így nagyjából stagnál, a Nasdaq Composite 0,6 százalékkal lefelé, a Dow Jones Ipari 0,4 százalékkal felfelé mozdult. Igaz, előző nap meg az ipar esett nagyot a Caterpillar eredménye miatt.

Hirdetés

A BUX index az előző nap az európai átlag felett, ma az alatt teljesített, és fél százalékkal esett. Az OTP 0,9 százalékkal 11 650-re, a Mol 0,2 százalékkal 3290-re, a Richter 0,5 százalékkal 5820-ra süllyedt.

A forint ma sem sokat változott, húsz fillérrel emelkedett az euró ára, 317,20-ra. Az USA új szankciókat vezetett be a venezuelai olajra, izzik a politikai feszültség is a csőd szélén tántorgó ország körül. Az olaj ára közel három százalékos pluszban van, de drágulnak ma a nemesfémek és a réz is.

Fejfájást okoz az Audi-sztrájk

Az Audi magyarországi gyárában folyó sztrájknak hatása lehet a teljes Volkswagen-csoport termelésére, de ennek mértéke nem ismeretes. Ingolstadti központi gyárukban meghosszabbították a kényszerszünetet csütörtökig, a Neckarsulmban és Brüsszelben levő üzemekben még működnek a futószalagok – írta a német Teleboerse.de.

A Volkswagen elsőbbségi részvénye 1,4 százalékkal esett ma, az Audi kisebb forgalmú papírja pedig 0,5 százalékkal.

Hirdetés

Ülésezett az MNB

Az MNB kamatdöntő ülést tartott, ahol nem változtattak a kamatokon és egyéb kondíciókon. Ez megfelel a piaci várakozásoknak, a melléklet közlemény sem tartalmazott újdonságot.

Az Equilor befektetési várakozásai szerint “az igazi izgalmat a március 26-i kamatdöntő ülés hozhatja, amikor – az inflációs folyamatok függvényében – fontos bejelentéseket tehet a jegybank, elsőként az FX-swap állomány csökkentéséről határozhatnak. Ezzel megkezdődhet a monetáris politika normalizálása, de az első kamatemelésre csak a negyedik negyedévben kerülhet sor.”

Március 28-án jelenik meg az új Inflációs jelentés, amelynek főbb számait szintén a 26-i ülés után ismerhetjük meg – teszi hozzá a brókercég.

A CIB Bank az alapkamat emelésére az idén továbbra sem számít. “Az MNB a normalizálás első szakaszában a likviditás szűkítésével befolyásolhatja a piaci kamatok alakulását, a következő szakaszban (vagy ezzel párhuzamosan) pedig a kamatfolyosó alakításával módosíthatja a monetáris kondíciókat. Utóbbi folyamán a betéti kamat negatív tartományból való felemelése várható.”

Hirdetés
Hirdetés

Az alapkamat valószínűleg 2020-ig elejéig nem változik a CIB szerint, és 2019 végén a 3 hónapos BUBOR bankközi kamat még mindig érdemben az irányadó ráta 0,90%-os szintje alatt áll majd.

Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!