Az oroszok és az amerikaiak újra egymásnak feszültek

Hirdetés

Juan Guaido ideiglenes venezuelai államfőként történő elismerésére szólította fel a latin-amerikai kormányokat Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Mindközben Vlagyimir Putyin támogatásáról biztosította Venezuela “törvényes kormányát” orosz elnök, amikor telefonon beszélt venezuelai hivatali partnerével, Nicolás Maduróval – közölte csütörtökön a Kreml sajtószolgálata.

“A most kimúlt Maduro-rezsim zsarnoksága túl sokáig fojtogatta az országot és állampolgárait” – fogalmazott Pompeo a szervezet állandó tanácsának rendezvényén. Szerinte az AÁSZ azon tagállamainak, amelyek elkötelezték magukat a demokratikus értékek mellett, most el kell ismerniük Juan Guaidót ideiglenes államfőnek. Egyúttal azt is sürgette, hogy Nicolás Maduro kormányát nyilvánítsák törvénytelennek.

“A viták ideje lejárt, a volt elnök, Nicolás Maduro rendszere törvénytelen, morálisan züllött, gazdasága hozzá nem értésről tanúskodik és mélyen korrupt” -írja az MTI.

Hangsúlyozta, hogy a Maduro-rendszer nem demokratikus.

Az amerikai külügyminiszter 20 millió dolláros humanitárius segítséget ígért a dél-amerikai országnak. Venezuela gazdasága gyakorlatilag összeomlott, az országban nincs élelmiszer, gyógyszer, és milliók menekülnek külföldre. Az Amerikai Államok Szervezetének országai megosztottak a venezuelai helyzet megítélésében. Többségük – például Kanada, Brazília, Argentína, Chile vagy Peru – elismerték Guaidót, míg más államok – mint Mexikó, Nicaragua vagy Salvador – semlegesnek mondják magukat, vagy támogatják Nicolás Madurót.

Hirdetés

A tanácskozáson Venezuela képviselője a szerdai történéseket államcsínynek minősítve azt hangoztatta, hogy az ” durva támadás országunk demokráciája, szuverenitása és a békéhez való joga ellen”. Mexikó képviselője aggodalmát fejezte ki, hogy Juan Guaido elismerése erőszakot szabadítana el, mert a venéz hadsereg változatlanul Nicolás Madurót támogatja.

Amerikai sajtóértesülések szerint Washington az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) összehívását kérte szombatra a venezuelai válság miatt. John Bolton, amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a Fehér Házban újságírók előtt kijelentette: a Trump-kormány most arra összpontosít, hogy megfossza Nicolás Maduro elnököt jövedelmi forrásaitól, hogy ezekkel – összhangban Juan Guaido ideiglenes államfőként történt elismerésével – a törvényes ideiglenes kormány rendelkezhessen. Bolton nem fejtette ki, hogy ezzel összefüggésben milyen amerikai lépések várhatók.

“Oroszország elnöke támogatásáról biztosította Venezuela törvényes hatóságait a kívülről kiprovokált belpolitikai válság körülményei közepette. Aláhúzta, hogy a destruktív külső beavatkozás durván megsérti a nemzetközi jog alapvető normáit” – hangzott a közlemény.

Putyin szerint a megoldást “az alkotmányos tér keretei között kell keresni”, és a venezuelai társadalomban kialakult nézetkülönbségeket kizárólag békés párbeszéd útján lehet meghaladni. Válaszában Maduro kifejtette a dél-amerikai országban az elmúlt napokban lezajlott események kockázatos alakulásával kapcsolatos értékelését és köszönetet mondott Putyinnak Oroszország “elvi álláspontjáért”.

A két vezető a Kreml szerint megerősítette, hogy különböző területeken kész a kétoldalú együttműködés folytatására. A nap folyamán korábban Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő – ki nem mondottan “színes” forradalmakra utalva – azt írta Facebook-oldalán, hogy Venezuela újabb példa egy olyan kísérletre, hogy “a téren” alkotmányellenesen egy másik államfőt “válasszanak meg”. Úgy vélekedett, hogy a dél-amerikai országban kvázi-államcsíny történt, amit egy sor ország vezetője “nagyon gyorsan” és “mintegy parancsszóra” támogatásáról biztosított. Megítélése szerint a történtek egyúttal a nemzetközi jogrend lebontásának folytatását is jelentik.

Hirdetés

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arra szólított fel minden országot, hogy “kategorikusan vesse el” a külső fegyveres beavatkozás gondolatát. Egyúttal a venezuelai belügyekbe való “rendkívül durva” beavatkozással vádolta meg az Egyesült Államokat.
Arra hívta fel a venezuelai ellenzéket, hogy hazája érdekeit tartsa szem előtt, és “ne váljon idegenek nagyon durva, bűnös játékának sakkfigurájává”. Kijelentette, hogy Oroszország “más felelősségteljes országokkal együtt” kész hozzájárulni a nemzeti párbeszéd körülményeinek megteremtéséhez.

Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!