Katasztrofális szélviharok jönnek – figyelmeztet az OMSZ

Hirdetés

Vi­ha­ros, néhol 100 km/órás szél­lel ér­ke­zett a meleg hét­főn, és ma is ilyen idő lesz: keddre 16 me­gyére kel­lett fi­gyel­mez­te­tést ki­adni. Az idő­já­rás egész héten két arcát fogja mu­tatni: míg a Du­nán­tú­lon ko­ra­ta­vasz lesz, addig észa­kon fagy­pont kö­rüli hő­mér­sék­let fog ural­kodni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn 15, kedden pedig már 16 megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a szél miatt. A várható legerősebb lökések 85 km/h-sak lesznek, de néhol elérhetik a 90 km/h-t is!

A hegyvidéki területeken 100 km/h feletti széllökések is lesznek– közölte a meteorológiai szolgálat.

Az Időkép beszámolója szerint orkán erejű széllökés kísérte Sopronban a záporrá szelídült osztrák zivatart: 112 km/h-s széllökést mértek, de a Fertőszéplakon elhelyezett felszín közeli automata is 94 km/h-s szelet regisztrált hétfőn napközben.

Furcsán „ketté van vágva az ország”: Nyugat-Magyarországon tavasz, Kelet-Magyarországon tél lesz ma és több napon át! Már a hétvégén is tapasztalható volt ez a kettősség: a napos nyugati tájakon, több helyen 10-12 fokig melegedett a levegő vasárnap, hasonlóan kora tavaszi idő lesz a Dunántúlon péntekig. Északkeleten ezzel szemben alig 1-2 fokot mérhetünk, helyenként pedig kevéssel fagypont alatt alakult a csúcshőmérséklet. A kettősség oka, hogy az iszonyú hóval küzdő Ausztria, az Alpok felől felhőket oszlató leszálló levegő érkezik, ami a napos idővel együtt kiszáradást és felmelegedést okozott. Északkeleten viszont beragadt a hideg, nedves levegő, így itt alig pár fokos volt a napi hőemelkedés az éjszakai fagyok után.

Hirdetés

Az Időkép előrejelzése szerint a hajnal ma fagyos lesz, a havas északkeleti tájakon -10 fok közelébe is lecsökkenhet a hőmérséklet, de nappal 7 fok is várható, a Dunántúlon akár még melegebb!

A számítások szerint hétvégén havazhat újra, és visszatér az igazi téli idő az egész országban.

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!