Már csak 12 éve van hátra az emberiségnek? Itt a legújabb, megrázó tanulmány

Hirdetés

Egy új jelentés szerint a klímaváltozás sokkal gyorsabb ütemű, mint eddig hittük. Éppen ezért azonnal lépésekre van szükség, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.

A világ vezető klímakutatói arra figyelmeztetnek, hogy bő egy évtizeden belül már 1,5 Celsius-fok fölé emelkedhet a globális felmelegedés szintje  – írja a The Guardian.

Ezt követően már fél Celsius-fok is elegendő lesz ahhoz, hogy jelentősen nőjön a szárazságok, áradások és extrém hőhullámok kialakulásának esélye.

A jelentést kiadó Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) szerint azonnali és példátlan lépésekre van szükség, ha el akarjuk érni a párizsi klímaegyezmény célját, azaz a klímaváltozás 1,5-2 Celsius-fokos szinten tartását.

Debra Roberts, az IPCC munkatársa szerint az új tanulmány az eddigi legkomolyabb figyelmeztetés a tudományos világ részéről, éppen ezért bízik benne, hogy a friss adatok tettekre fogják sarkallni az emberiséget.

Hirdetés

A jelentés elkészítésével még 2016-ban, a párizsi klímaegyezmény megkötése előtti tárgyalásokon bízta meg az ENSZ az IPCC-t.

Jelenleg a bolygó átlag-hőmérséklete 1 Celsius-fokkal magasabb az iparosodás előtti időkhöz képest, az extrém időjárási események azonban azt mutatják, hogy már most komoly problémát jelent az éghajlatváltozás.

A kutatók úgy gondolják, hogy az 1,5 és a 2 Celsius-fokos felmelegedés között igen komoly eltérések vannak.

A beporzó rovarok és a korallok populációja például sokkal nagyobb károkat szenvedhet, a lakosságot pedig sokkal súlyosabban fogja érinteni a tengerszint emelkedése a további fél Celsius-fokos éghajlat-változásnál.

Az IPCC szerint ugyanakkor van módszer a katasztrófa elkerülésére.

Hirdetés

A szakértők úgy gondolják, hogy a tömeges fatelepítés, az elektromos közlekedés fejlesztése és a megújuló energiaforrások szélesebb körű használata kiemelten fontos.

A kutatók szerint emellett elengedhetetlen, hogy 2030-ra 45 százalékra csökkentsük a szénkibocsátást.

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!