Nagyon veszélyes a megtalált iratok tulajdonosát a Facebookon keresni

Hirdetés

A közösségi oldalakon sok olyan poszt kering, amelyeken valamilyen elveszett iratnak, igazolványnak keresik a gazdáját. A jó szándékú felhasználók szeretnék megtalálni a jogos tulajdonost, de nem biztos, hogy ezt jogszerűen teszik.

A talált bankkártyákat, személyes iratokat, igazolványokat gyakran lefényképezik, és mindenféle kitakarás nélkül töltik fel a világhálóra, közösségi oldalakra. Pedig ezek sokszor személyes adatokat is tartalmazhatnak, amelyek visszaélésekre adnak lehetőséget. A számítógépeken, sőt már a legtöbb telefonon is van olyan program, amelyekkel néhány másodperc alatt ki lehet takarni az érzékeny adatokat, ha mindenképpen ezen a fórumon szeretnénk megtalálni a papírok tulajdonosát.

vaol.hu megkérdezte a Szombathelyi Rendőrkapitányságot is, hogy hivatalos iratok, igazolványok megtalálása esetén mi a helyes eljárás. A más nevére szóló személyazonosító igazolványt le kell adni a találás helye szerint illetékes jegyzőnek, aki haladéktalanul megküldi a találás helye szerint illetékes járási hivatalnak, amely belföldön postai úton, könyvelt küldeményként küldi meg az arra jogosultnak. Ha a polgár nem veszi át, a találástól számított egy év eltelte után átvétel hiányában érvénytelenítik az okmányt.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy szabálysértést nem követünk el, ha közzétesszük a közösségi médiában más lefényképezett okmányait, de ezzel sérülhet a személyes adatok védelméhez való jog, valamint fennáll annak a veszélye, hogy a nyilvánosságra került adatokkal visszaélnek.

Forrás: Portfólió

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!