Pofára estek: kínos meglepetés érte a Európai Unió washingtoni képviseletét

Hirdetés

Az amerikai külügyminisztérium nemrég lefokozta az Európai Unió washingtoni képviseletének diplomáciai státusát, anélkül, hogy erről értesítést küldött volna – erősítette meg a hírt kedden az Európai Bizottság.

Elsőként a Deutsche Welle német közszolgálati csatorna számolt be arról, hogy az Egyesült Államok mindenféle értesítés nélkül leminősítette az EU külképviseletét állami szintről a nemzetközi szervezetek szintjére – írja az MTI.

Nem lehet egyelőre tudni, hogy ez pontosan mikor történhetett, a beszámolók szerint a lefokozás tényére decemberben derült fény, miután gyanússá vált, hogy David O’Sullivan európai uniós nagykövetet a több mint 150 megjelent diplomata közül legutolsóként szólították George H. W. Bush néhai amerikai elnök gyászszertartásán, hogy leróhassa kegyeletét.

Maja Kocijancic, az Európai Bizottság egyik szóvivője megerősítette a történteket. Elmondta, hogy jelenleg tárgyalásokat folytatnak az illetékes amerikai szervekkel arról, hogy a lépésnek milyen következményei lehetnek a képviseletre és annak munkatársaira nézve.

A protokoll megváltozása nyomán veszít jelentőségéből a hagyományosan az Egyesült Államok fontos szövetségesének számító Európai Unió washingtoni külképviselete, az ott dolgozó diplomatákat várhatóan ritkábban fogják meghívni a kiemelt eseményekre. Szakértők szerint válaszintézkedések ugyanakkor jelenleg szóba sem jöhetnek.

Hirdetés

Donald Trump amerikai elnök megválasztása óta sokat romlott a kapcsolat az Atlanti-óceán két partja között, azonban még így is a felek közötti a világ legerősebb kereskedelmi viszonylata.

Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!